Ulusal Turunçgil Konseyi 14. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi

Ekonomi 16.11.2021 - 18:31, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:42
 

Ulusal Turunçgil Konseyi 14. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi

Ulusal Turunçgil Konseyi 14. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Genel kurulda 2022 yılının Turunçgil Yılı ilan edilmesi çağrısında bulunuldu.

Ulusal Turunçgil Konseyi 14. Olağan Genel Kurulu AKİB Adana Salonunda gerçekleşti. Genel Kurulda Divan Başkanlığını Cemal Yıldızeli, Divan katipliklerini de Musa Yılmaz ve  Müge Kamiloğlu yaptı.   İnovatifhaber/Sedat Yılmaz   Genel Kurul yoklama ve saygı duruşu ile başladı. UTK Başkanı Kemal Kaçmaz faaliyet raporunu ve çalışmaları anlattı.   Kaçmaz, konuşmasında sektörün tüm paydaşlarının genel kurula katılmış olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. “ Bu katılım bize sektörün sorunlarına sahip çıktığını gösteriyor. Turunçgil sektörünün bugün alt grup olmaktan çıkmıştır ve tüm meyve sebze grubu içerisinde başlı başına bir grup haline gelmiştir.Tüm meyve sebze ihracatına bakıldığında yüzde ellisinin turunçgil olduğunu görüyoruz. Yaptığımız ÇKA, Alata tarım araştırmaları,  MTSO, Meteoroloji müdürlüğü, il tarım müdürlüğü ile yapılan projelerle turunçgilde ihracat yapısı ile ilgili bir araştırma yaptık.Turunçgilde hasat sonrası kullanılan kimyasallarla ilgili bir dizi çalışma yaptık. Turunçgil Akademisi adı altında “doğru hasat nasıl olur” ile ilgili bir cd hazırlayıp ilgili kurum ve kuruluşlara dağıttık. Şimdi de “doğru ekim nasıl olmalı “ konulu bir cd daha hazırlığı içerisindeyiz. Akdeniz meyve sineği ile ilgili çalışmalarımız oldu” Dedi. Kaçmaz, daha sonra UTK olarak yapılan diğer çalışmaları anlattı. Özellikle 60 ülkeden yaklaşık 2500 kişinin katılımıyla gerçekleşecek kongre ile tüm dünyadan danışman, üretici ve bilim insanını bir araya getirecek 14. Uluslararası Turunçgil Kongresinin 6-11 Kasım 2022'de Mersin'de gerçekleştirileceğini belirterek hazırlıkların sürdüğünü belirtti ve sözlerinin sonunda Bakanlığın 2022 yılını “Turunçgil Yılı” olarak ilan etmesi çağrısını yineledi.   Daha sonra denetleme kurulu raporu ve gelir gider hesapları okundu ve oylanarak kabul edildi.   Genel kurulda yeni yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil ve yedek üyelerin seçimine geçildi.   Buna göre Yönetim Kurulu Asil üyeler şu şekilde oluştu:   Tarım grubu üyeleri: Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Mersin Akdeniz Ziraat Odası   Ticaret Grubu Üyeleri: Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Adana Turunçgil Üreticileri Birliği   Sanayi Grubu Üyeleri: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşl. Derneği     Araştırma ve Meslek Kurulu Üyeleri: Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Ür. Gn.Müd. Next Bioteknoloji Tarım San.Tic. Ltd. Şti.   Üretici Tüccar ve Sanayi Grubu Üyeleri: Nar-Ka Tarım Ürün İth. Paz. Ve Tic. Ltd. Şti   Denetleme Kuruluna ise şu isimler seçildi: Rasim Şahin Hasan Basri Köker Orhan Katı   Genel Kurulun dilek ve temenniler bölümünde sektörün sorunları masaya yatırıldı.   Genel kurulda ayrıca her yıl Turunçgil hasat ve ihraç tarihi belirlendiği hafta içinde sezon açılış etkinliklerinin (hasat bayramı)  olarak kutlanması  kabul edildi.   Genel kurul toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.   İnovatifhaber/Sedat Yılmaz  
Ulusal Turunçgil Konseyi 14. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Genel kurulda 2022 yılının Turunçgil Yılı ilan edilmesi çağrısında bulunuldu.

Ulusal Turunçgil Konseyi 14. Olağan Genel Kurulu AKİB Adana Salonunda gerçekleşti. Genel Kurulda Divan Başkanlığını Cemal Yıldızeli, Divan katipliklerini de Musa Yılmaz ve  Müge Kamiloğlu yaptı.

 

İnovatifhaber/Sedat Yılmaz

 

Genel Kurul yoklama ve saygı duruşu ile başladı. UTK Başkanı Kemal Kaçmaz faaliyet raporunu ve çalışmaları anlattı.

 

Kaçmaz, konuşmasında sektörün tüm paydaşlarının genel kurula katılmış olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. “ Bu katılım bize sektörün sorunlarına sahip çıktığını gösteriyor. Turunçgil sektörünün bugün alt grup olmaktan çıkmıştır ve tüm meyve sebze grubu içerisinde başlı başına bir grup haline gelmiştir.Tüm meyve sebze ihracatına bakıldığında yüzde ellisinin turunçgil olduğunu görüyoruz. Yaptığımız ÇKA, Alata tarım araştırmaları,  MTSO, Meteoroloji müdürlüğü, il tarım müdürlüğü ile yapılan projelerle turunçgilde ihracat yapısı ile ilgili bir araştırma yaptık.Turunçgilde hasat sonrası kullanılan kimyasallarla ilgili bir dizi çalışma yaptık. Turunçgil Akademisi adı altında “doğru hasat nasıl olur” ile ilgili bir cd hazırlayıp ilgili kurum ve kuruluşlara dağıttık. Şimdi de “doğru ekim nasıl olmalı “ konulu bir cd daha hazırlığı içerisindeyiz. Akdeniz meyve sineği ile ilgili çalışmalarımız oldu” Dedi. Kaçmaz, daha sonra UTK olarak yapılan diğer çalışmaları anlattı.

Özellikle 60 ülkeden yaklaşık 2500 kişinin katılımıyla gerçekleşecek kongre ile tüm dünyadan danışman, üretici ve bilim insanını bir araya getirecek 14. Uluslararası Turunçgil Kongresinin 6-11 Kasım 2022'de Mersin'de gerçekleştirileceğini belirterek hazırlıkların sürdüğünü belirtti ve sözlerinin sonunda Bakanlığın 2022 yılını “Turunçgil Yılı” olarak ilan etmesi çağrısını yineledi.

 

Daha sonra denetleme kurulu raporu ve gelir gider hesapları okundu ve oylanarak kabul edildi.

 

Genel kurulda yeni yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil ve yedek üyelerin seçimine geçildi.

 

Buna göre Yönetim Kurulu Asil üyeler şu şekilde oluştu:

 

Tarım grubu üyeleri:

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği

Mersin Akdeniz Ziraat Odası

 

Ticaret Grubu Üyeleri:

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği

 

Sanayi Grubu Üyeleri:

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşl. Derneği

 

 

Araştırma ve Meslek Kurulu Üyeleri:

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Ür. Gn.Müd.

Next Bioteknoloji Tarım San.Tic. Ltd. Şti.

 

Üretici Tüccar ve Sanayi Grubu Üyeleri:

Nar-Ka Tarım Ürün İth. Paz. Ve Tic. Ltd. Şti

 

Denetleme Kuruluna ise şu isimler seçildi:

Rasim Şahin

Hasan Basri Köker

Orhan Katı

 

Genel Kurulun dilek ve temenniler bölümünde sektörün sorunları masaya yatırıldı.

 

Genel kurulda ayrıca her yıl Turunçgil hasat ve ihraç tarihi belirlendiği hafta içinde sezon açılış etkinliklerinin (hasat bayramı)  olarak kutlanması  kabul edildi.

 

Genel kurul toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

İnovatifhaber/Sedat Yılmaz

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.