Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

“Korona Günleri”Nde Mersin Avm Notları…

Son “Korona Günleri” yazılarımda AVM’lerin açılmaması gerektiğini yazmıştım. AVM yöneticilerinin bir an önce açılma taleplerini yüksek sesle duyurabildiklerini belirtip, umarım güçlü olanın isteği gerçekleşmez demiştim. Öncelikle çevremizdeki küçük esnaftan alışveriş yapma ve onları destekleme dönemi başlıyor; bunun çok önemli bir konu olduğunu da belirtmiştim. Elbette meselenin sağlık yönü dışında, özellikle ekonomik ve sosyal yönü de dikkate alınarak, AVM’lerin açılmasına izin verildi. Çeşitli şehirlerde olan AVM’ler farklı konum ve durumda olabilir ve bunların çoğu önemli bir tehlike arz etmeyebilir. Özellikle havalandırma konusunda karşılaşılacak çeşitli teknik sorunları uzmanlar yeterince anlatıyorlar, bunları tekrarlamayacağım. Ben Mersin’in farklı durumundan söz edeceğim. Özellikle önümüzdeki yaz günlerinde Mersin’de bir AVM’ye gidildiğini düşünelim. Genelde çok az tanıdığımız kimselerle karşılaşırız; tanımadığımız binlerce kişiyi görürüz. Tanımadığımız kişiler kimlerdir? Mersin’de yazlıkları olan, başka illerden yaz tatili için gelenler… Denize girmek için gelen yerli turistler… Mersin’de yazlıkları olan özellikle Rus ve Alman yabancılar… Mersin limanına gelen gemi çalışanları… Mersin en az korona vakası olan illerden olmasına rağmen, yukarıda saydığım misafirlerden dolayı, potansiyel bir tehlikeli bir durum söz konusudur . * * * Mersin’de hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalkmış olmasına rağmen, yine de mümkün olduğu kadar evde kalınmalıdır. Genelde dikkat edilmediğini gördüğümüz sosyal mesafeye uyma, maske takma gibi kurallara da uyulmalı ve uymayanları uyarmalıyız. Devletimizi ilgili kurumları bu süreçte benzersiz bir yönetim sınavı vermiştir; insanımızın da saygıdeğer dikkatiyle, dünyaya örnek bir başarı yakaladık. Ama asıl zor süreç şimdi başlamıştır; tehlike ortadadır ve özellikle Sağlık Bakanlığımızın uyarı ve önlemlerine dikkatle uyulmalıdır. Dahası, bizzat her birimiz kendi sorumluluğumuzu unutmadan, mümkün olduğunca evde kalarak ve en önemlisi “maske ve mesafe” kuralını ihlâl etmeden Kontrollü Sosyal Hayat döneminde olduğumuzu hatırlayarak yaşayacağız. Sıradan sandığımız gündelik hayatın güzelliğine yeniden kavuşmayı böyle hak edeceğiz. HARUN ARSLAN....09 Mayıs 2020
Ekleme Tarihi: 09 Mayıs 2020 - Cumartesi

“Korona Günleri”Nde Mersin Avm Notları…

Son “Korona Günleri” yazılarımda AVM’lerin açılmaması gerektiğini yazmıştım.
AVM yöneticilerinin bir an önce açılma taleplerini yüksek sesle duyurabildiklerini belirtip, umarım güçlü olanın isteği gerçekleşmez demiştim.
Öncelikle çevremizdeki küçük esnaftan alışveriş yapma ve onları destekleme dönemi başlıyor; bunun çok önemli bir konu olduğunu da belirtmiştim.

Elbette meselenin sağlık yönü dışında, özellikle ekonomik ve sosyal yönü de dikkate alınarak, AVM’lerin açılmasına izin verildi.
Çeşitli şehirlerde olan AVM’ler farklı konum ve durumda olabilir ve bunların çoğu önemli bir tehlike arz etmeyebilir.
Özellikle havalandırma konusunda karşılaşılacak çeşitli teknik sorunları uzmanlar yeterince anlatıyorlar, bunları tekrarlamayacağım.
Ben Mersin’in farklı durumundan söz edeceğim.
Özellikle önümüzdeki yaz günlerinde Mersin’de bir AVM’ye gidildiğini düşünelim.
Genelde çok az tanıdığımız kimselerle karşılaşırız; tanımadığımız binlerce kişiyi görürüz.
Tanımadığımız kişiler kimlerdir?
Mersin’de yazlıkları olan, başka illerden yaz tatili için gelenler…
Denize girmek için gelen yerli turistler…
Mersin’de yazlıkları olan özellikle Rus ve Alman yabancılar…
Mersin limanına gelen gemi çalışanları…
Mersin en az korona vakası olan illerden olmasına rağmen, yukarıda saydığım misafirlerden dolayı, potansiyel bir tehlikeli bir durum söz konusudur .
* * *
Mersin’de hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalkmış olmasına rağmen, yine de mümkün olduğu kadar evde kalınmalıdır.
Genelde dikkat edilmediğini gördüğümüz sosyal mesafeye uyma, maske takma gibi kurallara da uyulmalı ve uymayanları uyarmalıyız.
Devletimizi ilgili kurumları bu süreçte benzersiz bir yönetim sınavı vermiştir; insanımızın da saygıdeğer dikkatiyle, dünyaya örnek bir başarı yakaladık. Ama asıl zor süreç şimdi başlamıştır; tehlike ortadadır ve özellikle Sağlık Bakanlığımızın uyarı ve önlemlerine dikkatle uyulmalıdır. Dahası, bizzat her birimiz kendi sorumluluğumuzu unutmadan, mümkün olduğunca evde kalarak ve en önemlisi “maske ve mesafe” kuralını ihlâl etmeden Kontrollü Sosyal Hayat döneminde olduğumuzu hatırlayarak yaşayacağız.
Sıradan sandığımız gündelik hayatın güzelliğine yeniden kavuşmayı böyle hak edeceğiz.

HARUN ARSLAN....09 Mayıs 2020

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.