Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Mersin’de Kent Kimliği: Bisiklet Ve Ağaç

Salgınla yaşadığımız bir yıl geride kaldı. Bu dönemde yerel yönetimlere büyük görev düştü. Türkiye’nin bazı bölgelerinde, öngörülü yerel yönetimler halkın yaşamını kolaylaştırıcı çalışmalar yaptılar, projeler ürettiler. Bunlar artı hanelerine yazılacaktır. Mersin Büyükşehir Belediyesi de elinden geleni yapmaya çalıştı.   Bu dönem, bazı yönlerden fırsata çevrilebilirdi. Meselâ, Mersin’de  kentin geleceğini etkileyecek iki önemli konu aklıma geliyor; aslında bugün için de deği, yıllardır yapılması gereken ve benim de defalarca yazdığım iki konuda büyük bir girişim başlatılabilirdi: Bisiklet ve ağaçlandırma…   Mersin’e havadan baktığınızda, bütünlüklü olarak yeşil kalmış iki alanı, Mezarlık ve Yumuktepe’yi  hüzünlenerek görürsünüz. Bu dönemde mevsimlik çiçeklerle kente makyaj yapılması yerine, kalıcı ağaçlar dikilebilirdi. Daha önce bir çok kez yanlış seçimler yapıldı ve dikilen ağaçlar bir süre sonra söküldü, yerleri boş kaldı.   Dünyada, iklim ve coğrafî konum açısından Mersin’e benzer  birçok yerleşim çevresinde  ulaşım bisikletledir. Bizde ise, ne yazık ki bugüne kadar yeterli bisiklet yolu yapılamadı ve bisiklet binme alışkanlığı Mersin’de yeterince yerleşmedi. Bisiklet kullanımının ekonomiden sağlığa sayısız yararı saymakla bitmez. Özendirilen bir bisiklet kullanımı, Mersin’de şu anda tartışılan ulaşım sorunları için de bir nebze çare olabilirdi. Büyükşehir Belediyemiz, bisiklet yolları yapma dışında, sponsorluğu teşvik ederek ya da kısmen sponsorluğu üstlenerek, az bir bedelle halkı bisiklet sahibi yapabilir.   Bisiklet kullanımını ve ağaçlandırmanın aslında herkesçe bilinen önemini ve sayısız yararlarını uzun uzun yazmaya gerek yok.   Araç trafiğinin  azaldığı, sokağa çıkma yasağının olduğu günler ağaçlandırma ve bisiklet yolları yapımı için çok uygundu. Belki de henüz zaman geçmeden bu kentin geleceğini etkileyecek bu iki konu daha çok önemsenir, öncelik verilir ve çalışmalar hızlandırılır. Çok önemli bu iki konuda, güzel kentimizde ciddi bir hizmet açığı olduğunu hemen herkes kabul eder; özellikle belediyelerimiz, süslemeye dayalı ve görece pahalı olan mevsimlik çiçeklendirme yerine, gölge ve görünüm olarak Mersin koşullarına uygun bir geniş ağaçlandırma çalışmasına öncelik vermelidir.   Özellikle kentteki yaya dolaşımının yaygın olduğu, ya da dinlenme ihtiyacına cevap verebilecek yerlerde ciddi bir gölge açığı vardır; yazın elli dereceye varan güneş altında, mesela Cumhuriyet Alanı çevresinde, uzun yaya  kaldırımları boyunca yaya hareketliliği yoğundur. Bu çevreler için bilinçli ve amaca uygun, hızlı yetişen ağaççık seçimleriyle gölgeleme yapılabilir; bisiklet yolları da bu gölgelemeyle paralel uygulanabilir.   Mersin için bir kent kimliği kıymetinde olan kent içi ağaçlandırma ve bisikletli ulaşımı özendirme çalışmaları  köklü projeler halinde hayata geçirilmelidir.   HARUN ARSLAN.....29 Mayıs 2021
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2021 - Cumartesi

Mersin’de Kent Kimliği: Bisiklet Ve Ağaç

Salgınla yaşadığımız bir yıl geride kaldı.

Bu dönemde yerel yönetimlere büyük görev düştü.

Türkiye’nin bazı bölgelerinde, öngörülü yerel yönetimler halkın yaşamını kolaylaştırıcı çalışmalar yaptılar, projeler ürettiler.

Bunlar artı hanelerine yazılacaktır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi de elinden geleni yapmaya çalıştı.

 

Bu dönem, bazı yönlerden fırsata çevrilebilirdi.

Meselâ, Mersin’de  kentin geleceğini etkileyecek iki önemli konu aklıma geliyor;

aslında bugün için de deği, yıllardır yapılması gereken ve benim de defalarca yazdığım iki konuda büyük bir girişim başlatılabilirdi:

Bisiklet ve ağaçlandırma

 

Mersin’e havadan baktığınızda, bütünlüklü olarak yeşil kalmış iki alanı, Mezarlık ve Yumuktepe’yi  hüzünlenerek görürsünüz.

Bu dönemde mevsimlik çiçeklerle kente makyaj yapılması yerine, kalıcı ağaçlar dikilebilirdi.

Daha önce bir çok kez yanlış seçimler yapıldı ve dikilen ağaçlar bir süre sonra söküldü, yerleri boş kaldı.

 

Dünyada, iklim ve coğrafî konum açısından Mersin’e benzer  birçok yerleşim çevresinde  ulaşım bisikletledir. Bizde ise, ne yazık ki bugüne kadar yeterli bisiklet yolu yapılamadı ve bisiklet binme alışkanlığı Mersin’de yeterince yerleşmedi.

Bisiklet kullanımının ekonomiden sağlığa sayısız yararı saymakla bitmez.

Özendirilen bir bisiklet kullanımı, Mersin’de şu anda tartışılan ulaşım sorunları için de bir nebze çare olabilirdi.

Büyükşehir Belediyemiz, bisiklet yolları yapma dışında, sponsorluğu teşvik ederek ya da kısmen sponsorluğu üstlenerek, az bir bedelle halkı bisiklet sahibi yapabilir.

 

Bisiklet kullanımını ve ağaçlandırmanın aslında herkesçe bilinen önemini ve sayısız yararlarını uzun uzun yazmaya gerek yok.

 

Araç trafiğinin  azaldığı, sokağa çıkma yasağının olduğu günler ağaçlandırma ve bisiklet yolları yapımı için çok uygundu.

Belki de henüz zaman geçmeden bu kentin geleceğini etkileyecek bu iki konu daha çok önemsenir, öncelik verilir ve çalışmalar hızlandırılır.

Çok önemli bu iki konuda, güzel kentimizde ciddi bir hizmet açığı olduğunu hemen herkes kabul eder; özellikle belediyelerimiz, süslemeye dayalı ve görece pahalı olan mevsimlik çiçeklendirme yerine, gölge ve görünüm olarak Mersin koşullarına uygun bir geniş ağaçlandırma çalışmasına öncelik vermelidir.

 

Özellikle kentteki yaya dolaşımının yaygın olduğu, ya da dinlenme ihtiyacına cevap verebilecek yerlerde ciddi bir gölge açığı vardır; yazın elli dereceye varan güneş altında, mesela Cumhuriyet Alanı çevresinde, uzun yaya  kaldırımları boyunca yaya hareketliliği yoğundur. Bu çevreler için bilinçli ve amaca uygun, hızlı yetişen ağaççık seçimleriyle gölgeleme yapılabilir; bisiklet yolları da bu gölgelemeyle paralel uygulanabilir.

 

Mersin için bir kent kimliği kıymetinde olan kent içi ağaçlandırma ve bisikletli ulaşımı özendirme çalışmaları  köklü projeler halinde hayata geçirilmelidir.

 

HARUN ARSLAN.....29 Mayıs 2021

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.