Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Mersin’in Denizi Artık Temiz…

Mersin’de yıllarca yerleşmiş, bugün geçerliliği olmayan bir yanlış düşünce var:   “Mersin’de denize girilmez; deniz kirlidir. Temiz denize girmek için Erdemli ’den ileriye gitmek gerekir.”   Hemşerilerimiz yıllarca buna inandılar, kilometrelerce yol kat ederek  Erdemli’ den ileride denize girmeyi tercih ettiler; ediyorlar. Özellikle pazar günleri, denize gidenlerin dönüş yolundaki trafik sıkışıklığını hepimiz görüyoruz. Oysa şehir merkezimize en yakın sahillerimiz de artık tertemiz ve güvenle girilebilir. Kısaca açayım:   Bu hafta yetkililerle görüştüm; Mersin sahillerinde yapılan ölçüm rakamlarını öğrendim. Gerçekten Mersin sahili artık çok temiz; öyle ki,  Erdemli- Silifke arası bazı yerler Mersin kadar temiz değil. Arıtma tesisimiz çok iyi çalışıyor. Dönemin Belediye Başkanı Macit Özcan’a teşekkür ediyoruz.  (Bir teşekkürümüz ve  bir de sitemimiz ise,  Büyükşehir Belediyesi’ne dava açan vatandaş Hidayet Dinçer’e. Sitemimiz, dava açarak, bir süre arıtma tesisinin tamamlanmasını geciktirmiştir. Teşekkürümüz ise, açtığı dava  sayesinde  ihale bedelini ciddi ölçüde düşürterek kentimize önemli bir katkı sağlamıştır.)   Mezitli sahillerinde gölgelik ve duşları ile denize girilecek birçok yer hazırlanmıştır. Ayrıca 100. Yıl parkı denize girmeye son derece elverişlidir.   Önceki dönemlerde sıklıkla Mersin’e bir sintine gemisi alınması gerektiğini yazdım. Maalesef henüz Mersin’de bir sintine gemisi yok. Gemi çöpleri yeterince toplanamıyor. Bunun sonucunda da birçok gemi çöplerini denize boşaltıyor. Bu arada birçok özel tekne de, çöplerini sahile getirmek yerine denizde bırakıyor.   Yazılan cezalar yeterli gelmiyor. Yetkili kurumlar denetlemelerini arttırmalarından başka çare yok. Mesela, daha az gemi trafiği olan Antalya’da sintine gemisi var Mersin’de yok. Belki Belediyemiz de bir gün sintine gemisi alır; çünkü temiz denizlerimizin korunabilmesi başka türlü mümkün değil; nitekim, Mezitli tarafına doğru gidildiğinde, denizden üzerinize doğru dalgalarla sürüklenen atıklar görmeniz sıklıkla mümkün ve bunların tek nedeni de sorumsuzca denize boşaltılan gemi atıkları… Bunların izlenmesi için de sintine gemisi zorunludur.     HARUN ARSLAN……22 Haziran 2023  
Ekleme Tarihi: 22 Haziran 2023 - Perşembe

Mersin’in Denizi Artık Temiz…

Mersin’de yıllarca yerleşmiş, bugün geçerliliği olmayan bir yanlış düşünce var:

 

“Mersin’de denize girilmez; deniz kirlidir. Temiz denize girmek için

Erdemli ’den ileriye gitmek gerekir.”

 

Hemşerilerimiz yıllarca buna inandılar, kilometrelerce yol kat ederek 

Erdemli’ den ileride denize girmeyi tercih ettiler; ediyorlar. Özellikle pazar günleri, denize gidenlerin dönüş yolundaki trafik sıkışıklığını hepimiz görüyoruz.

Oysa şehir merkezimize en yakın sahillerimiz de artık tertemiz ve güvenle girilebilir. Kısaca açayım:

 

Bu hafta yetkililerle görüştüm; Mersin sahillerinde yapılan ölçüm rakamlarını öğrendim.

Gerçekten Mersin sahili artık çok temiz; öyle ki,  Erdemli- Silifke arası bazı yerler Mersin kadar temiz değil.

Arıtma tesisimiz çok iyi çalışıyor.

Dönemin Belediye Başkanı Macit Özcan’a teşekkür ediyoruz.

 (Bir teşekkürümüz ve  bir de sitemimiz ise,  Büyükşehir Belediyesi’ne dava açan vatandaş Hidayet Dinçer’e.

Sitemimiz, dava açarak, bir süre arıtma tesisinin tamamlanmasını geciktirmiştir.

Teşekkürümüz ise, açtığı dava  sayesinde  ihale bedelini ciddi ölçüde düşürterek kentimize önemli bir katkı sağlamıştır.)

 

Mezitli sahillerinde gölgelik ve duşları ile denize girilecek birçok yer hazırlanmıştır. Ayrıca 100. Yıl parkı denize girmeye son derece elverişlidir.

 

Önceki dönemlerde sıklıkla Mersin’e bir sintine gemisi alınması gerektiğini yazdım. Maalesef henüz Mersin’de bir sintine gemisi yok. Gemi çöpleri yeterince toplanamıyor. Bunun sonucunda da birçok gemi çöplerini denize boşaltıyor.

Bu arada birçok özel tekne de, çöplerini sahile getirmek yerine denizde bırakıyor.

 

Yazılan cezalar yeterli gelmiyor.

Yetkili kurumlar denetlemelerini arttırmalarından başka çare yok.

Mesela, daha az gemi trafiği olan Antalya’da sintine gemisi var Mersin’de yok. Belki Belediyemiz de bir gün sintine gemisi alır; çünkü temiz denizlerimizin korunabilmesi başka türlü mümkün değil; nitekim, Mezitli tarafına doğru gidildiğinde, denizden üzerinize doğru dalgalarla sürüklenen atıklar görmeniz sıklıkla mümkün ve bunların tek nedeni de sorumsuzca denize boşaltılan gemi atıkları… Bunların izlenmesi için de sintine gemisi zorunludur.  

 

HARUN ARSLAN……22 Haziran 2023

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.