Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Sonunda Bisiklet Yolları... Ama !

Yıllarca bisiklet kullanımını destekleyici yazılar yazdım, bisiklet yolları yapılmasını önerdim. Sonunda yerel yönetimler bu gerçeği gördü ve özellikle son bir yıl içerisinde bisiklet yolları yapıldı. Ben de bu hafta ilk kez yeni bisiklet yollarını kullanarak 25 km. lik bir bisiklet turu yaptım. Gerçekten modern standartlarda bisiklet yollarından son derece mutlu oldum; ama...   * Yolların daraldığına değecek sayıda, daha çok bisiklet kullanıcısı olması gerekirken gerçekten çok az bisikletli vardı. Her zaman söylüyorum önce bisiklet kullanımının özendirilmesi gerek. Bisiklet kullanımında en fazla katkı sağlayan Belediye Mezitli Belediyesidir. Mezitli Belediyesi çok sayıda bisikleti ücretsiz olarak dağıtmıştır. Maalesef şimdi bu bisikletlerin çoğu kullanılmıyor ve balkonlarda çürümeye terkedilmiş. Çok kez Büyükşehir Belediyelerine önermiştim; Bir bisiklet firması ile anlaşılır, büyük miktarda bisiklet satın alınır. Büyükşehir Belediyesi bir kısmına sponsorluk yaptıktan sonra taksitle hemşerilerimizi bisiklet sahibi yapar. Satın alınan bisikletler daha çok kullanılacak ve kullandıkça da yararları anlaşılacaktır.   * Bisiklet yollarında az sayıda bisiklet varken, çok daha fazla motosikletliler tarafından kullanıldığını üzülerek gözlemledim. Yolu tıkayanlar, sürat yapanlar, karşı şeridi kullananlar maalesef bisiklet kullanımını tehlikeye sokmaktalar.   Yıllardır söylediğim bir sözü tekrarlayacağım: Avrupa’da Mersin konumunda bir şehir olsa kimse araç kullanmaz, herkesin bir bisikleti olur. Salgın döneminde bisiklet kullanımının arttığını biliyoruz. Şimdi akaryakıt fiyatlarının arttığı bu dönemde bisiklet kullanımı çok daha fazla önem kazanmalıdır.   Bugüne kadar hiç bir yararını görmediğimiz Kent Konseyleri (?) belki sağlık, ekonomi, trafiğin rahatlaması yönünde kentimize ve insanlarımıza önemli katkılar verecek bisiklet kullanımını özendirici projeler ortaya koyarlar. En azından dönemleri bittiğinde iyi anılacak tek bir konuları olur.   Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı (EuroVelo) Saha Çalışması etkinliği önemliydi; fakat yeterli bisiklet kullanımı olmayan kentimizde çok anlam kazanmadı. *                     *                     * Sanırım gündelik hayatın iyileştirilmesinde en öncelikli konu, kentimizde bisiklet kullanımının özendirilmesidir. Sonra da bisiklet yollarının yalnızca bisikletliler tarafından güvenli kullanılmasının sağlanması… Bu olumsuz notlara rağmen, son dönemde bisiklet yolları yapımına dönük olarak yerel yönetimlerin ilgisi memnuniyet vericidir. Şimdi bir adım daha: Bu yolların verimli ve sağlıklı kullanımı için bir yandan teşvik edici kararlar alınmalı, diğer yandan bisiklet yollarının uygunsuz kullanımını önleyici tedbirler alınmalıdır. Son söz: Bisiklet yolları için yerel yönetimlerimize teşekkürler…   HARUN ARSLAN....19 Temmuz 2022
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2022 - Salı

Sonunda Bisiklet Yolları... Ama !

Yıllarca bisiklet kullanımını destekleyici yazılar yazdım, bisiklet yolları yapılmasını önerdim.

Sonunda yerel yönetimler bu gerçeği gördü ve özellikle son bir yıl içerisinde bisiklet yolları yapıldı.

Ben de bu hafta ilk kez yeni bisiklet yollarını kullanarak 25 km. lik bir bisiklet turu yaptım.

Gerçekten modern standartlarda bisiklet yollarından son derece mutlu oldum; ama...

 

* Yolların daraldığına değecek sayıda, daha çok bisiklet kullanıcısı olması gerekirken gerçekten çok az bisikletli vardı.

Her zaman söylüyorum önce bisiklet kullanımının özendirilmesi gerek.

Bisiklet kullanımında en fazla katkı sağlayan Belediye Mezitli Belediyesidir.

Mezitli Belediyesi çok sayıda bisikleti ücretsiz olarak dağıtmıştır.

Maalesef şimdi bu bisikletlerin çoğu kullanılmıyor ve balkonlarda çürümeye terkedilmiş.

Çok kez Büyükşehir Belediyelerine önermiştim;

Bir bisiklet firması ile anlaşılır, büyük miktarda bisiklet satın alınır. Büyükşehir Belediyesi bir kısmına sponsorluk yaptıktan sonra taksitle hemşerilerimizi bisiklet sahibi yapar. Satın alınan bisikletler daha çok kullanılacak ve kullandıkça da yararları anlaşılacaktır.

 

* Bisiklet yollarında az sayıda bisiklet varken, çok daha fazla motosikletliler tarafından kullanıldığını üzülerek gözlemledim. Yolu tıkayanlar, sürat yapanlar, karşı şeridi kullananlar maalesef bisiklet kullanımını tehlikeye sokmaktalar.

 

Yıllardır söylediğim bir sözü tekrarlayacağım: Avrupa’da Mersin konumunda bir şehir olsa kimse araç kullanmaz, herkesin bir bisikleti olur.

Salgın döneminde bisiklet kullanımının arttığını biliyoruz.

Şimdi akaryakıt fiyatlarının arttığı bu dönemde bisiklet kullanımı çok daha fazla önem kazanmalıdır.

 

Bugüne kadar hiç bir yararını görmediğimiz Kent Konseyleri (?) belki sağlık, ekonomi, trafiğin rahatlaması yönünde kentimize ve insanlarımıza önemli katkılar verecek bisiklet kullanımını özendirici projeler ortaya koyarlar.

En azından dönemleri bittiğinde iyi anılacak tek bir konuları olur.

 

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı (EuroVelo) Saha Çalışması etkinliği önemliydi; fakat yeterli bisiklet kullanımı olmayan kentimizde çok anlam kazanmadı.

*                     *                     *

Sanırım gündelik hayatın iyileştirilmesinde en öncelikli konu, kentimizde bisiklet kullanımının özendirilmesidir.

Sonra da bisiklet yollarının yalnızca bisikletliler tarafından güvenli kullanılmasının sağlanması…

Bu olumsuz notlara rağmen, son dönemde bisiklet yolları yapımına dönük olarak yerel yönetimlerin ilgisi memnuniyet vericidir. Şimdi bir adım daha:

Bu yolların verimli ve sağlıklı kullanımı için bir yandan teşvik edici kararlar alınmalı, diğer yandan bisiklet yollarının uygunsuz kullanımını önleyici tedbirler alınmalıdır.

Son söz: Bisiklet yolları için yerel yönetimlerimize teşekkürler…

 

HARUN ARSLAN....19 Temmuz 2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.