Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

TSM’de Bir “ Amatör Koro “ Başarısı…

Depremden dolayı uzun bir aradan sonra Türk Sanat Müziği konserleri arka arkaya yapılmaya başlandı; tüm Mayıs ayı konserlerle geçti.   Mersin geleneksel olarak Türk Sanat Müziği’ne çok ilgi gösteren ve çok sayıda sanatçı yetiştiren bir kenttir. Bugün Mersin’de çok sayıda amatör Türk Sanat Müziği Derneği ve çeşitli amatör koro toplulukları faaliyet gösteriyor.   Genelde koro çalışmaları haftada bir gün yapılır, çalışmalara birkaç profesyonel saz eşlik eder. Bu konuda farklı bir sorun ortaya çıkıyor: Profesyonel sazın yanında çalan amatör sazlar, kendini geliştiremiyor. Konserlerde de sezon boyu çalan profesyonel sazlara yenileri ilave ediliyor ve genelde profesyonel sazlar konser veriyor. Bunların yanında çalan amatör sazlar da onların önüne geçmediklerinden sesleri duyulmuyor. Bu meseleyi sahiplenen ve kendince çözüm arayan bir kıymetli dernekten söz etmek istiyorum.   “Hoş Seda Türk Sanat Müziği Derneği”, alanında çalışmalar yapan tüm korolar içinde, yalnızca amatör sazların eşlik ettiği ve onlarla konser veren tek koro. Koro çalışmalarında enstrüman çalanlara ilgi gösteriliyor; böylece sazlar da kendilerini geliştiriyorlar.   Bazı konserlerde, profesyonel sazların yanında profesyonel seslerin de katıldığını bile görüyoruz. Oysa  bu tarz çalışmalar,  amatörlükten uzaklaşılıyor. Biz zaten profesyonel sazlarla ve seslerle her ay Devlet Klasik Türk Müziği’nin profesyonel bir konserini izliyoruz; ama amatör korolar, onların bünyesindeki amatör sesler ve sazlar meseleye ayrı, özel ve değerli bir yön veriyor.   *                       *                     *   Mersin’de hem Devlet Klasik Müziği Korosu hem de Büyükşehir Belediye Konservatuvarı var. Bu Mersin için büyük bir şanstır. Ama ne yazıktır, Mersin bu iki değerli kurumdan yeterince yararlanamıyor. Meselâ bu kurumsal yapılar, saz ve ses eğitimi yanında, şeflik üzerine de amatör derneklere yardımda bulunabilir; amatör koroları izleyerek gerekli gördükleri başka düzeylerde katkı verebilirler.       “Hoş Seda Türk Sanat Müziği Derneği” ,  kendi olanaklarıyla ve kelimenin gerçek anlamında amatör bir ruhla çalışmalarını yürütüyor ve Mersin’de özel ve örnek bir yapı oluşturuyor. Bu bağlamda, geçtiğimiz günlerde tümüyle amatör sazları ve amatör solistleri ile bize gerçekten profesyonel çizgide  başarılı bir konser veren Hoş Seda Sanat ve Kültür Derneği’nin tüm üyelerini, özellikle de  koro şefi Mustafa Okyay’ı  ve dernek Başkanı Necla Aydın’ı  içtenlikle kutluyorum. Türk Sanat Müziği’ne amatörce katkılarının ve profesyonel düzeyde başarılarının devamını diliyorum.   HARUN ARSLAN…..03  Haziran  2023  
Ekleme Tarihi: 05 Haziran 2023 - Pazartesi

TSM’de Bir “ Amatör Koro “ Başarısı…

Depremden dolayı uzun bir aradan sonra Türk Sanat Müziği konserleri arka arkaya yapılmaya başlandı; tüm Mayıs ayı konserlerle geçti.

 

Mersin geleneksel olarak Türk Sanat Müziği’ne çok ilgi gösteren ve çok sayıda sanatçı yetiştiren bir kenttir.

Bugün Mersin’de çok sayıda amatör Türk Sanat Müziği Derneği ve çeşitli amatör koro toplulukları faaliyet gösteriyor.

 

Genelde koro çalışmaları haftada bir gün yapılır, çalışmalara birkaç profesyonel saz eşlik eder.

Bu konuda farklı bir sorun ortaya çıkıyor: Profesyonel sazın yanında çalan amatör sazlar, kendini geliştiremiyor.

Konserlerde de sezon boyu çalan profesyonel sazlara yenileri ilave ediliyor ve genelde profesyonel sazlar konser veriyor. Bunların yanında çalan amatör sazlar da onların önüne geçmediklerinden sesleri duyulmuyor.

Bu meseleyi sahiplenen ve kendince çözüm arayan bir kıymetli dernekten söz etmek istiyorum.

 

“Hoş Seda Türk Sanat Müziği Derneği”, alanında çalışmalar yapan tüm korolar içinde, yalnızca amatör sazların eşlik ettiği ve onlarla konser veren tek koro. Koro çalışmalarında enstrüman çalanlara ilgi gösteriliyor; böylece sazlar da kendilerini geliştiriyorlar.

 

Bazı konserlerde, profesyonel sazların yanında profesyonel seslerin de katıldığını bile görüyoruz. Oysa  bu tarz çalışmalar,  amatörlükten uzaklaşılıyor.

Biz zaten profesyonel sazlarla ve seslerle her ay Devlet Klasik Türk Müziği’nin profesyonel bir konserini izliyoruz; ama amatör korolar, onların bünyesindeki amatör sesler ve sazlar meseleye ayrı, özel ve değerli bir yön veriyor.

 

*                       *                     *

 

Mersin’de hem Devlet Klasik Müziği Korosu hem de Büyükşehir Belediye Konservatuvarı var. Bu Mersin için büyük bir şanstır.

Ama ne yazıktır, Mersin bu iki değerli kurumdan yeterince yararlanamıyor.

Meselâ bu kurumsal yapılar, saz ve ses eğitimi yanında, şeflik üzerine de amatör derneklere yardımda bulunabilir; amatör koroları izleyerek gerekli gördükleri başka düzeylerde katkı verebilirler.

 

 

 

“Hoş Seda Türk Sanat Müziği Derneği” ,  kendi olanaklarıyla ve kelimenin gerçek anlamında amatör bir ruhla çalışmalarını yürütüyor ve Mersin’de özel ve örnek bir yapı oluşturuyor.

Bu bağlamda, geçtiğimiz günlerde tümüyle amatör sazları ve amatör solistleri ile bize gerçekten profesyonel çizgide  başarılı bir konser veren Hoş Seda Sanat ve Kültür Derneği’nin tüm üyelerini, özellikle de  koro şefi Mustafa Okyay’ı  ve dernek Başkanı Necla Aydın’ı  içtenlikle kutluyorum.

Türk Sanat Müziği’ne amatörce katkılarının ve profesyonel düzeyde başarılarının devamını diliyorum.

 

HARUN ARSLAN…..03  Haziran  2023

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.