Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Yeniden "Güney Afrika” … Yeniden Mersin’de

Uzun bir aradan sonra “Güney Afrika” yine Mersin gündeminde. Geçtiğimiz hafta Güney Afrika Büyükelçisi Mersin’i ziyaret etti, çeşitli temaslarda bulundu.   Benim hafızamda ve kayıtlarımda, en son 2016 yılında yoğun bir şekilde Mersin’de “Güney Afrika” etkisini görmüştük. O günlerde Güney Afrika Büyükelçisi’nin Mersin’e gelmesi ve bir hafta gibi uzun bir süre Mersin’de kalması, çeşitli ziyaretlerde bulunması da düşündürücü idi.   Mersin’de sergiler açtılar, Mersin Üniversitesi’nde konferanslar verdiler, MTSO’ da iş görüşmeleri düzenlediler. Daha da ileri giderek, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın komik bir “Kardeş Şehir” bağlantısı yapma adı altında,  adını daha önce kimsenin duymadığı bir Güney Afrika kentine turistik geziye gitmesini sağladılar. Kendisine, gitmeden önce bu geziyi yapmaması gerektiğini ısrarla söyledim. O günlerde ”Fetö” okullarının ve yapılanmasının Güney Afrika’da ciddi bir şekilde gündemde olduğunu biliyorduk.   Aynı yıl, o kirli  “15 Temmuz” Fetö kalkışması yaşandı. Sonrasında ise,  başka illerden farklı bir şekilde, Mersin’de yerel yönetimden bazı en üst düzey isimlerin, merkezî yönetimin bazı  en üst düzey yöneticilerinin, ordunun kentteki en üst düzey yöneticisinin,  bir siyasi partinin en üst düzey yöneticisinin bu dönemde “Fetö sanığı” olduklarını hatırlıyoruz.   Bugüne kadar “Güney Afrika – Mersin” arasında nasıl bir ticaret ve karşılıklı fayda sağlandığını bilmiyorum. Yalnızca, Mersinli bir iş adamının Güney Afrika’da ciddi yatırımları olduğunu biliyorum. Ama Güney Afrika’dan turist akını olacağı vaatlerinin boşa çıktığını da biliyoruz. *                       *                     * 2016 yılında yazdığım bir köşe yazımı şu şekilde bitirmiştim; “Bugüne kadar izlediğim tüm Büyükelçilerden, gerçekten faydalı olmak isteyen iki Büyükelçiyi tespit ettim: İran ve Kırgızistan. Kırgız Cumhuriyeti Büyükelçisi 2 gün kaldı. İran Büyükelçisi 1 gün kaldı. Güney Afrika Büyükelçisi ise 7 gün kaldı! 2016 Mayıs ayı …ve Mersin’e son gelen Büyükelçi. Bunu anlayabilmek mümkün değil. Güney Afrika’dan Mersin’e bir tek turist gelmeyecek, herhangi bir dikkate değer ticari işbirliği yapılmayacak ve bir haftalık gezi bir soru işareti ile hafızalarımızda kalacak! Güney Afrika’yı da “Afrikalılar” olarak göremeyiz; Sömürgeci Avrupa’nın tüm ülkelerinden gelen insanlardan oluşmuş bir kozmopolit ülke. Tarihi ise, ırk ayrımcılığının en kirli kayıtlarıyla dolu.” *      *      * Şimdi yine bir “Güney Afrika Büyükelçisi” Mersin’e geliyor, çeşitli temaslarda bulunup iyi dileklerini sunuyor. Kendisine “hoş geldin ve güle güle” diyorum… Ve sözel kültürümüzden bir dilekle bitiriyorum: Umarım hayırlara vesile olur.   HARUN ARSLAN….22 Kasım 2023  
Ekleme Tarihi: 22 Kasım 2023 - Çarşamba

Yeniden "Güney Afrika” … Yeniden Mersin’de

Uzun bir aradan sonra “Güney Afrika” yine Mersin gündeminde.

Geçtiğimiz hafta Güney Afrika Büyükelçisi Mersin’i ziyaret etti, çeşitli temaslarda bulundu.

 

Benim hafızamda ve kayıtlarımda, en son 2016 yılında yoğun bir şekilde Mersin’de “Güney Afrika” etkisini görmüştük.

O günlerde Güney Afrika Büyükelçisi’nin Mersin’e gelmesi ve bir hafta gibi uzun bir süre Mersin’de kalması, çeşitli ziyaretlerde bulunması da düşündürücü idi.

 

Mersin’de sergiler açtılar, Mersin Üniversitesi’nde konferanslar verdiler, MTSO’ da iş görüşmeleri düzenlediler.

Daha da ileri giderek, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın komik bir “Kardeş Şehir” bağlantısı yapma adı altında,  adını daha önce kimsenin duymadığı bir Güney Afrika kentine turistik geziye gitmesini sağladılar.

Kendisine, gitmeden önce bu geziyi yapmaması gerektiğini ısrarla söyledim.

O günlerde ”Fetö” okullarının ve yapılanmasının Güney Afrika’da ciddi bir şekilde gündemde olduğunu biliyorduk.

 

Aynı yıl, o kirli  “15 Temmuz” Fetö kalkışması yaşandı.

Sonrasında ise,  başka illerden farklı bir şekilde, Mersin’de yerel yönetimden bazı en üst düzey isimlerin, merkezî yönetimin bazı  en üst düzey yöneticilerinin, ordunun kentteki en üst düzey yöneticisinin,  bir siyasi partinin en üst düzey yöneticisinin bu dönemde “Fetö sanığı” olduklarını hatırlıyoruz.

 

Bugüne kadar “Güney Afrika – Mersin” arasında nasıl bir ticaret ve karşılıklı fayda sağlandığını bilmiyorum.

Yalnızca, Mersinli bir iş adamının Güney Afrika’da ciddi yatırımları olduğunu biliyorum.

Ama Güney Afrika’dan turist akını olacağı vaatlerinin boşa çıktığını da biliyoruz.

*                       *                     *

2016 yılında yazdığım bir köşe yazımı şu şekilde bitirmiştim;

“Bugüne kadar izlediğim tüm Büyükelçilerden, gerçekten faydalı olmak isteyen iki Büyükelçiyi tespit ettim: İran ve Kırgızistan.

Kırgız Cumhuriyeti Büyükelçisi 2 gün kaldı.

İran Büyükelçisi 1 gün kaldı.

Güney Afrika Büyükelçisi ise 7 gün kaldı!

2016 Mayıs ayı …ve Mersin’e son gelen Büyükelçi.

Bunu anlayabilmek mümkün değil. Güney Afrika’dan Mersin’e bir tek turist gelmeyecek, herhangi bir dikkate değer ticari işbirliği yapılmayacak ve bir haftalık gezi bir soru işareti ile hafızalarımızda kalacak!

Güney Afrika’yı da “Afrikalılar” olarak göremeyiz; Sömürgeci Avrupa’nın tüm ülkelerinden gelen insanlardan oluşmuş bir kozmopolit ülke. Tarihi ise, ırk ayrımcılığının en kirli kayıtlarıyla dolu.”

*      *      *

Şimdi yine bir “Güney Afrika Büyükelçisi” Mersin’e geliyor, çeşitli temaslarda bulunup iyi dileklerini sunuyor.

Kendisine “hoş geldin ve güle güle” diyorum…

Ve sözel kültürümüzden bir dilekle bitiriyorum:

Umarım hayırlara vesile olur.

 

HARUN ARSLAN….22 Kasım 2023

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.