Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

100. ve 40. Yıl Kutlamaları’ında Bir Özel Etkinlik

Türkiye Cumhuriyeti’nin ”100. Kuruluş Yılı”ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “40. Kuruluş Yılı”… Hem Türkiye Cumhuriyeti, hem KKTC için çok derin içeriği olan dönemlerdir bunlar.  Her iki tarihi dönem,  Türkiye’de  ve KKTC’de  coşkuyla kutlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş günü “29 Ekim” , KKTC’ nin kuruluş günü “15 Kasım”dı. Demek ki  Ana Vatan ve Yavru Vatan ,15 gün arayla kuruluş günlerini kutluyorlardı. Birlikte bir kutlama ne kadar güzel olurdu; nitekim öyle oldu…   *Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Devlet Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi (KKTCDOB) ile, *Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Mersin Devlet Opera ve Balesi    özel olarak hazırlanan bir konserle  Cumhuriyet etkinliği taçlandırılmış oldu. Her iki kuruma da teşekkürler.   Kurumların ortaklaşa yaptıkları etkinlikler, farklı bir anlam kazanır ve çok değerlidir. Ada’nın hemen karşısında en yakın kent Mersin ile birlikte böyle bir etkinlik çok önemlidir.   Son zamanlarda sıkça vurguladığım doğrultuda,  giderek yoğunlaşan “KKTC- Türkiye” ve özellikle Mersin ilişkilerinde önemli bir ortaklaşa adım atılmış oldu.   KKTCDOB Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi Genel Sorumlusu ve Sanat Yönetmeni Tuğrul Enver Töre, Başkonsolos Zalihe Mendeli’yi makamında ziyaret  ederek katkılarından dolayı teşekkür etti.   Konser, Ali Hoca’nın şefliğinde ve  Sermin Dikmen Töre, Tuğrul Enver Töre ve Arda Aktar’ın  solistliğinde gerçekleşti.             *                     *                     *         Bu sevindirici gelişme dolayında, son bir aylık  “KKTC- Mersin” ilişkilerine bir göz atalım: *KKTC Maliye Bakanı  Dr. Özdemir Berova Mersin’e geldi çeşitli temaslarda ve ziyaretlerde bulundu. *Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mamülcü  Mersin ile bazı ticari ilişkilerin gelişmesi için görüşmelerde bulundu. *Kıbrıs Meyve ve Sebze İşletmecilik (Cypfruveks) Genel Müdürü Cemal Redif iş görüşmeleri için Mersin’deydi.   Öte yandan, daha önce de Yenişehir Belediyesi’nin düzenlediği, uluslararası bir spor organizasyonu olarak tarihe geçen Mersin- Kıbrıs arasında sporcuların yüzerek Girne’ye ulaşmaları çok anlamlıdır. Yani bir yüzme mesafesinde karşımızda duran bu Ada ile karşılıklı daha yakın ilişkilerimizin olmasını ümit ediyorum. Mesele  moral değerler, ulusal konum ve uluslararası düzeyde sağlanacak ortak  imaj konusunu da kapsayan, ama özellikle de Mersin-KKTC ilişkilerinin sağlayacağı  karşılıklı sosyal ve ekonomik faydadır.   Son dönemde bu ilişkilere önemli katkı veren, konuyla alâkalı  hem Mersin’de hem de KKTC’de etkili kişilere ve kurumlara gösterdiği yakın ve yapıcı ilgileri nedeniyle, KKTC Başkonsolosumuz Zalihe Mendelli’ye teşekkür ediyorum.   HARUN ARSLAN….25 Kasım 2023        
Ekleme Tarihi: 25 Kasım 2023 - Cumartesi

100. ve 40. Yıl Kutlamaları’ında Bir Özel Etkinlik

Türkiye Cumhuriyeti’nin ”100. Kuruluş Yılı”ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “40. Kuruluş Yılı”…

Hem Türkiye Cumhuriyeti, hem KKTC için çok derin içeriği olan dönemlerdir bunlar. 

Her iki tarihi dönem,  Türkiye’de  ve KKTC’de  coşkuyla kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş günü “29 Ekim” , KKTC’ nin kuruluş günü “15 Kasım”dı.

Demek ki  Ana Vatan ve Yavru Vatan ,15 gün arayla kuruluş günlerini kutluyorlardı.

Birlikte bir kutlama ne kadar güzel olurdu; nitekim öyle oldu…

 

*Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Devlet Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi (KKTCDOB) ile,

*Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Mersin Devlet Opera ve Balesi   

özel olarak hazırlanan bir konserle  Cumhuriyet etkinliği taçlandırılmış oldu.

Her iki kuruma da teşekkürler.

 

Kurumların ortaklaşa yaptıkları etkinlikler, farklı bir anlam kazanır ve çok değerlidir.

Ada’nın hemen karşısında en yakın kent Mersin ile birlikte böyle bir etkinlik çok önemlidir.

 

Son zamanlarda sıkça vurguladığım doğrultuda,  giderek yoğunlaşan “KKTC- Türkiye” ve özellikle Mersin ilişkilerinde önemli bir ortaklaşa adım atılmış oldu.

 

KKTCDOB Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi Genel Sorumlusu ve Sanat Yönetmeni Tuğrul Enver Töre, Başkonsolos Zalihe Mendeli’yi makamında ziyaret  ederek katkılarından dolayı teşekkür etti.

 

Konser, Ali Hoca’nın şefliğinde ve  Sermin Dikmen Töre, Tuğrul Enver Töre ve Arda Aktar’ın  solistliğinde gerçekleşti.

            *                     *                     *        

Bu sevindirici gelişme dolayında, son bir aylık  “KKTC- Mersin” ilişkilerine bir göz atalım:

*KKTC Maliye Bakanı  Dr. Özdemir Berova Mersin’e geldi çeşitli temaslarda ve ziyaretlerde bulundu.

*Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mamülcü  Mersin ile bazı ticari ilişkilerin gelişmesi için görüşmelerde bulundu.

*Kıbrıs Meyve ve Sebze İşletmecilik (Cypfruveks) Genel Müdürü Cemal Redif iş görüşmeleri için Mersin’deydi.

 

Öte yandan, daha önce de Yenişehir Belediyesi’nin düzenlediği, uluslararası bir spor organizasyonu olarak tarihe geçen Mersin- Kıbrıs arasında sporcuların yüzerek Girne’ye ulaşmaları çok anlamlıdır.

Yani bir yüzme mesafesinde karşımızda duran bu Ada ile karşılıklı daha yakın ilişkilerimizin olmasını ümit ediyorum.

Mesele  moral değerler, ulusal konum ve uluslararası düzeyde sağlanacak ortak  imaj konusunu da kapsayan, ama özellikle de Mersin-KKTC ilişkilerinin sağlayacağı  karşılıklı sosyal ve ekonomik faydadır.

 

Son dönemde bu ilişkilere önemli katkı veren, konuyla alâkalı  hem Mersin’de hem de KKTC’de etkili kişilere ve kurumlara gösterdiği yakın ve yapıcı ilgileri nedeniyle, KKTC Başkonsolosumuz Zalihe Mendelli’ye teşekkür ediyorum.

 

HARUN ARSLAN….25 Kasım 2023

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.