Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Bir “Mersin Bestesi”nin Ardından…

Mersin’e birçok devlet görevlisi gelir, görevini yapar, sonra da ya emekli olur; ya da başka bir ile tayinle giderler. Sonunda, Mersin’deki dostlukları, anıları kalır. Bir süre sonra onlar da unutulur; adeta Mersin’de hiç yaşanmamışlar gibi kaybolup giderler…   Ama çok nadirdir; bazıları yaptıkları çok önemli bir hizmetle ya da bir eserle hatırlanır, unutulmazlar.   Bunları düşünürken, hemen aklıma gelen eski Kültür ve Turizm Müdürümüz Bahaettin Kabahasanoğlu oldu; öyle ki, Mersin hakkında  yazdığı makaleler ve kitaplar hafızalarımızda. Çocukluğu Mersin’de geçen ünlü Fransız yönetmen Roger Vadim ile ulusal basında yer alan yazısını hatırlıyorum. Tabii bugün olmayan turizmimize ilerde önemli katkılarını göreceğimiz, çeşitli dillere çevrilen Ayateklia kitabı çok önemli. Bahaettin Kabahasanoğlu Mersin’deki görevinden ayrılalı 2 yıl kadar olmasına rağmen, bıraktığı eserlerle hep anılıyor, hatırlanıyor. *                     *                     * Şimdi yine Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçısı Ali Parlak’tan söz edeceğim. O da başka bir ilde doğmuş, başka bir ilde hizmet etmiş ve uzun bir süredir Mersin’de görev yapıyor. Üzücüdür; kentimizle ilgili yok denecek kadar az müzik eseri var. Şimdi Ali Parlak Mersin için yöresel ezgileri kullanarak bir türkü bestelemiş. Mersin’i anlatan, tanıtan sözlerini de kendisi yazmış. Türkünün sözleri şöyle:   Portakaldan limona Tantuniden kebaba Gözlemesi bir hoştur Ayran ile çadırda   Kerebiçi bize sor Cezeryesiz hayat zor Denizi mavi bayrak Gel Mersin’de mutlu ol   Mersin Mersin can Mersin Cennetten bir köşesin Toroslarda yaylada Tarsus’tan Anamur’a Atatürk’ün yolunda Yürüyoruz Kolkola   Ali Parlak’ın bu bestesi umarım yetkililerce dinlenir; Mersin için kullanılır ve kentimizin tanıtımında katkısı olur.   Ali Parlak ayrıca bir Türk Halk Müziği korosu çalıştırıyor. Bu hizmeti sayesinde birçok sanatçı ve türkü sever yetişecektir. Geçtiğimiz hafta bu koro çok başarılı bir konser verdi. Böylesi konserlerde salonun dolması sevindiricidir. O gün salon tamamen doldu, birçok kişi ayakta izlemek durumunda kaldı. 40 kişiden oluşan bir koro 15 kişilik saz grubuyla muhteşem bir konser gerçekleştirdi. Ali Parlak’ın Mersin Türküsü de konserde seslendirildi. Bir ritim grubunun yaptığı gösteri ve folklor ekibinin oyunları da konsere ayrı bir renk kattı. Ayrıca bu konserde Devlet Türk Sanat Müziği Korosu, Belediye Konservatuvarı Sanatçıları, Belediye Halk Oyunları Grubu’nun işbirliğini gördük. Kültür ve sanatla ilgili oluşumlar birleşince çok güzel, başarılı etkinlikler meydana getirilebiliyor. Bu oluşumları birleştirmek ve ortak projelerde buluşturmak da takdir edilecek bir başarıdır.   Ali Parlak’a hem müziğimize, hem de kentimizin kültür sanat sermayesine yaptığı katkılardan ve Mersin adına bıraktığı bu kalıcı eserden dolayı teşekkür ediyorum.   HARUN ARSLAN....07 Ocak 2020      
Ekleme Tarihi: 08 Ocak 2020 - Çarşamba

Bir “Mersin Bestesi”nin Ardından…

Mersin’e birçok devlet görevlisi gelir, görevini yapar, sonra da ya emekli olur;

ya da başka bir ile tayinle giderler. Sonunda, Mersin’deki dostlukları, anıları kalır. Bir süre sonra onlar da unutulur; adeta Mersin’de hiç yaşanmamışlar gibi kaybolup giderler…

 

Ama çok nadirdir; bazıları yaptıkları çok önemli bir hizmetle ya da bir eserle hatırlanır, unutulmazlar.

 

Bunları düşünürken, hemen aklıma gelen eski Kültür ve Turizm Müdürümüz Bahaettin Kabahasanoğlu oldu; öyle ki, Mersin hakkında  yazdığı makaleler ve kitaplar hafızalarımızda.

Çocukluğu Mersin’de geçen ünlü Fransız yönetmen Roger Vadim ile ulusal basında yer alan yazısını hatırlıyorum.

Tabii bugün olmayan turizmimize ilerde önemli katkılarını göreceğimiz, çeşitli dillere çevrilen Ayateklia kitabı çok önemli.

Bahaettin Kabahasanoğlu Mersin’deki görevinden ayrılalı 2 yıl kadar olmasına rağmen, bıraktığı eserlerle hep anılıyor, hatırlanıyor.

*                     *                     *

Şimdi yine Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçısı Ali Parlak’tan söz edeceğim.

O da başka bir ilde doğmuş, başka bir ilde hizmet etmiş ve uzun bir süredir Mersin’de görev yapıyor.

Üzücüdür; kentimizle ilgili yok denecek kadar az müzik eseri var.

Şimdi Ali Parlak Mersin için yöresel ezgileri kullanarak bir türkü bestelemiş. Mersin’i anlatan, tanıtan sözlerini de kendisi yazmış.

Türkünün sözleri şöyle:

 

Portakaldan limona

Tantuniden kebaba

Gözlemesi bir hoştur

Ayran ile çadırda

 

Kerebiçi bize sor

Cezeryesiz hayat zor

Denizi mavi bayrak

Gel Mersin’de mutlu ol

 

Mersin Mersin can Mersin Cennetten bir köşesin

Toroslarda yaylada

Tarsus’tan Anamur’a

Atatürk’ün yolunda

Yürüyoruz Kolkola

 

Ali Parlak’ın bu bestesi umarım yetkililerce dinlenir; Mersin için kullanılır ve kentimizin tanıtımında katkısı olur.

 

Ali Parlak ayrıca bir Türk Halk Müziği korosu çalıştırıyor. Bu hizmeti sayesinde birçok sanatçı ve türkü sever yetişecektir.

Geçtiğimiz hafta bu koro çok başarılı bir konser verdi.

Böylesi konserlerde salonun dolması sevindiricidir. O gün salon tamamen doldu, birçok kişi ayakta izlemek durumunda kaldı.

40 kişiden oluşan bir koro 15 kişilik saz grubuyla muhteşem bir konser gerçekleştirdi.

Ali Parlak’ın Mersin Türküsü de konserde seslendirildi.

Bir ritim grubunun yaptığı gösteri ve folklor ekibinin oyunları da konsere ayrı bir renk kattı.

Ayrıca bu konserde Devlet Türk Sanat Müziği Korosu, Belediye Konservatuvarı Sanatçıları, Belediye Halk Oyunları Grubu’nun işbirliğini gördük.

Kültür ve sanatla ilgili oluşumlar birleşince çok güzel, başarılı etkinlikler meydana getirilebiliyor.

Bu oluşumları birleştirmek ve ortak projelerde buluşturmak da takdir edilecek bir başarıdır.

 

Ali Parlak’a hem müziğimize, hem de kentimizin kültür sanat sermayesine yaptığı katkılardan ve Mersin adına bıraktığı bu kalıcı eserden dolayı teşekkür ediyorum.

 

HARUN ARSLAN....07 Ocak 2020

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.