Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Bir Zirvenin Ardından : “Çukurova Birlikteliği”

24. Girişim İş Dünyası Zirvesi Aralık ayı başında Adana’da yapıldı. *Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) *Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVASİFED) *Adana Sanayi ve İş İnsanları Zirvesi (ADSİAD) 30 federasyon 286 dernek 50 bini aşkın şirketten oluşan bu oluşumlar, zirveyi birlikte düzenlediler. Zirve “Cumhuriyetin ikinci yüzyılına doğru: Hayalimizdeki Türkiye” teması ile gerçekleştirildi. En önemlisi de, STK’ların dönüşümdeki rolü: Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm paneli yapıldı.   Çok sayıda ekonomist ve yazar katıldı. Konuşmacı olarak da Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun katılmalar, zirveyi daha da zenginleştirdi.   Bütün iş adamları, ekonomi yazarları, konuşmacılar ile adeta Türkiye ekonomisinin kalbi buradaydı.   Zirvede konuşulanları, panel konularını anlatmayacağım. Basında yeterince yayımlandı.   Burada iki konu önemli: Birincisi Mersinli başarılı bir iş adamı Hüseyin Kış’ın  ÇUKUROVASİFED’ in Başkanı olması. İkincisi ADSİAD Başkanı Vedat Gizer ile birlikte düzenlemeleri. Yıllarca Adana- Mersin arasındaki rekabetin iki kentin de yararına olmadığının görülmesi ve Çukurova ortak geleceği fikrinde birleşilmesi çok önemli ve değerlidir. Bu birlikteliğin önemli bir ilk adımı Zirve’nin Çukurova’da yapılması.   Adana, Mersin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları’nın katılmalar, verilen önemi gösteriyordu.   Adana’dan çok sayıda katılım olmasına karşılık, Mersin’den hem iş adamları hem de basın yönünden çok az katılım vardı. Maalesef Mersin’in üzücü ilgisizliğini bir kez daha gördük. Tüm Zirve boyunca yalnız MESİAD Başkanı’nın bulunması dikkat çekti. Gözüm özellikle büyük iddia ve vaatlerde bulunan MTSO Adaylarını aradı; maalesef onlar da yoktu. *                     *                     *   Tam 15 yıldır sürekli tekrar ettiğim bir konu var; Marmara Bölgesi’nde olabilecek bir depremde ekonomiyi sürdürecek alternatif bir bölge olması gerekir. Bu bölgede Çukurova yani Adana ve Mersin’dir. Maalesef bunda çok geç kalındı. Yıllarca iki şehrin arasında gereksiz, anlamsız, her iki kent için de kısıtlayıcı bir rekabet sürüp gitti. Adanalılar tarafından Adana’ya, Mersin’e alternatif liman yapma fikri bile ortaya atıldı! Yine bitirilemeyen, iki kentin arasındaki Havalimanı; aynı tarihlerde yapılan başarısız fuarlar gibi bugüne kadar yazdığım birçok konuyu tekrarlayabilirim. İki kent arasında Çukurova Radyosu, Senfoni orkestrası, Opera ve Bale kuruluşlarında hep bir rekabet ve çekişme oldu. Tüm bunların sonucunda da iki önemli il birleşerek sahip oldukları gücü gösteremediler.   Umarım bu Zirve sonunda bu birlikteliğin önemi anlaşılır ve her iki ilin, Adana ve Mersin Başkanlarının gayreti ile yeni bir sayfa açılır.   HARUN ARSLAN.....12 Aralık 2022      
Ekleme Tarihi: 13 Aralık 2022 - Salı

Bir Zirvenin Ardından : “Çukurova Birlikteliği”

24. Girişim İş Dünyası Zirvesi Aralık ayı başında Adana’da yapıldı.

*Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)

*Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVASİFED)

*Adana Sanayi ve İş İnsanları Zirvesi (ADSİAD)

30 federasyon 286 dernek 50 bini aşkın şirketten oluşan bu oluşumlar, zirveyi birlikte düzenlediler.

Zirve “Cumhuriyetin ikinci yüzyılına doğru: Hayalimizdeki Türkiye” teması ile gerçekleştirildi.

En önemlisi de, STK’ların dönüşümdeki rolü: Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm paneli yapıldı.

 

Çok sayıda ekonomist ve yazar katıldı.

Konuşmacı olarak da Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun katılmalar, zirveyi daha da zenginleştirdi.

 

Bütün iş adamları, ekonomi yazarları, konuşmacılar ile adeta Türkiye ekonomisinin kalbi buradaydı.

 

Zirvede konuşulanları, panel konularını anlatmayacağım. Basında yeterince yayımlandı.

 

Burada iki konu önemli:

Birincisi Mersinli başarılı bir iş adamı Hüseyin Kış’ın  ÇUKUROVASİFED’ in Başkanı olması.

İkincisi ADSİAD Başkanı Vedat Gizer ile birlikte düzenlemeleri.

Yıllarca Adana- Mersin arasındaki rekabetin iki kentin de yararına olmadığının görülmesi ve Çukurova ortak geleceği fikrinde birleşilmesi çok önemli ve değerlidir.

Bu birlikteliğin önemli bir ilk adımı Zirve’nin Çukurova’da yapılması.

 

Adana, Mersin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları’nın katılmalar, verilen önemi gösteriyordu.

 

Adana’dan çok sayıda katılım olmasına karşılık, Mersin’den hem iş adamları hem de basın yönünden çok az katılım vardı. Maalesef Mersin’in üzücü ilgisizliğini bir kez daha gördük.

Tüm Zirve boyunca yalnız MESİAD Başkanı’nın bulunması dikkat çekti.

Gözüm özellikle büyük iddia ve vaatlerde bulunan MTSO Adaylarını aradı; maalesef onlar da yoktu.

*                     *                     *

 

Tam 15 yıldır sürekli tekrar ettiğim bir konu var;

Marmara Bölgesi’nde olabilecek bir depremde ekonomiyi sürdürecek alternatif bir bölge olması gerekir. Bu bölgede Çukurova yani Adana ve Mersin’dir.

Maalesef bunda çok geç kalındı.

Yıllarca iki şehrin arasında gereksiz, anlamsız, her iki kent için de kısıtlayıcı bir rekabet sürüp gitti.

Adanalılar tarafından Adana’ya, Mersin’e alternatif liman yapma fikri bile ortaya atıldı!

Yine bitirilemeyen, iki kentin arasındaki Havalimanı; aynı tarihlerde yapılan başarısız fuarlar gibi bugüne kadar yazdığım birçok konuyu tekrarlayabilirim.

İki kent arasında Çukurova Radyosu, Senfoni orkestrası, Opera ve Bale kuruluşlarında hep bir rekabet ve çekişme oldu.

Tüm bunların sonucunda da iki önemli il birleşerek sahip oldukları gücü gösteremediler.

 

Umarım bu Zirve sonunda bu birlikteliğin önemi anlaşılır ve her iki ilin, Adana ve Mersin Başkanlarının gayreti ile yeni bir sayfa açılır.

 

HARUN ARSLAN.....12 Aralık 2022

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.