Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Çağdaş Bir Hizmet : Hayvan Mezarlığı

Kentleri medeniyet ölçüleri ile değerlendirdiğimiz önemli unsurlardan biri, bizimle birlikte yaşayan diğer canlılara verilen değerdir. Hayatı paylaştığımız canlılar kentimizin, gündelik akışın bir parçasıdır. Onların da bu kentte yaşama hakkı vardır; hatta onlar bu kentin en eski sahipleridir.   Evinde kedi ve köpek besleyen birçok hemşerimiz vardır; kimileri barınakta sevgiye muhtaç hayvanları sahiplenmiş, evlerine almışlardır. Her kedi ve köpek besleyen, bir süre sonra bu hayvanlarla nasıl güçlü bir iletişim  kurup, karşılıklı sevgi bağı ile bağlandıklarını bilir. Onlar artık evin bir ferdidir. *                     *                     * Bugüne kadar çok sayıda kedi ve köpek besleyen, sokakta yaşayanlarla da ilgilenen bir kişi olarak ben de bu duyguyu çok iyi bilirim. Çok eski yıllarda, şimdiki barınak bilincinin olmadığı zamanlarda bazı sokak köpekleri de gelip bizle birlikte yaşamıştı. O yıllarda, 10 yıldır bizimle birlikte yaşayan bir sokak köpeği ölmüştü. Üzüntü içinde, onu ne yapacağımı şaşırmıştım. Sonunda ağustos sıcağında, evimin karşısındaki boş arsada derin bir çukur açarak gömdüm. Hâlâ boş olan o arsaya, bir gün inşaat yapılacak diye korkarak bakarım.   Geçtiğimiz günlerde bir tanıdığımızın köpeği ölmüştü. Mezitli Belediyesi’nin kurduğu Hayvan Mezarlığı’nı  biliyordu. Ölü köpeğini bu mezarlığa gömmek için Mezitli Belediyesi’ne müracaat ediyor. Çok fazla prosedürle karşılaşacağını düşünürken, basit bir işlemle sorunun çözüleceğini öğreniyor: Bir veteriner raporu ile köpeğinizi gömebiliyorsunuz. Üstelik mezar çukurları da kazılmış, hazır durumda. Yıllarca onunla birlikte yaşayan, artık ailesinin bir ferdi gibi gördüğü köpeğinin acısını, onu bu şekilde gömebilmesi biraz olsun acısını hafifletiyor. *                     *                     * Mezitli Belediyesi, çağdaş ve insana yakışır bir ölçü olarak gördüğümüz, bizimle birlikte yaşayan canlılara değer vermeyi, sonuna kadar geliştirmiş ve çok anlamlı bir hizmet sunmuştur.   Bazı Belediye hizmetleri çok sıradan ve basit görülür; ama eksikliği telâfi edilemez. Özellikle incelikli hemşeriler için çok kıymetli olan hayvan dostların ölümü, zaten ağır bir süreç iken, onların ölülerini nasıl gömebileceği hep sorun olur. Hayvan mezarlığı tesisi belediyecilik açısından çok basit bir hizmettir; ama nedense uzun yıllar gündeme bile gelmemiştir, ya da meselenin ilgili hemşeriler için duygusal hacmi kavranamamıştır. Bu bağlamda, şimdilerde yeterli olmasa da konuyu sahiplenen belediyelerin varlığı umut vericidir. Mezitli Belediyesi’ni bu incelikli hizmet anlayışını nedeniyle kutluyorum; kentimizde yaşayan binlerce hayvan sever adına teşekkür ediyorum.   HARUN ARSLAN......08 Eylül 2022        
Ekleme Tarihi: 09 Eylül 2022 - Cuma

Çağdaş Bir Hizmet : Hayvan Mezarlığı

Kentleri medeniyet ölçüleri ile değerlendirdiğimiz önemli unsurlardan biri,

bizimle birlikte yaşayan diğer canlılara verilen değerdir.

Hayatı paylaştığımız canlılar kentimizin, gündelik akışın bir parçasıdır.

Onların da bu kentte yaşama hakkı vardır; hatta onlar bu kentin en eski sahipleridir.

 

Evinde kedi ve köpek besleyen birçok hemşerimiz vardır; kimileri barınakta sevgiye muhtaç hayvanları sahiplenmiş, evlerine almışlardır.

Her kedi ve köpek besleyen, bir süre sonra bu hayvanlarla nasıl güçlü bir iletişim  kurup, karşılıklı sevgi bağı ile bağlandıklarını bilir.

Onlar artık evin bir ferdidir.

*                     *                     *

Bugüne kadar çok sayıda kedi ve köpek besleyen, sokakta yaşayanlarla da ilgilenen bir kişi olarak ben de bu duyguyu çok iyi bilirim.

Çok eski yıllarda, şimdiki barınak bilincinin olmadığı zamanlarda bazı sokak köpekleri de gelip bizle birlikte yaşamıştı.

O yıllarda, 10 yıldır bizimle birlikte yaşayan bir sokak köpeği ölmüştü.

Üzüntü içinde, onu ne yapacağımı şaşırmıştım.

Sonunda ağustos sıcağında, evimin karşısındaki boş arsada derin bir çukur açarak gömdüm. Hâlâ boş olan o arsaya, bir gün inşaat yapılacak diye korkarak bakarım.

 

Geçtiğimiz günlerde bir tanıdığımızın köpeği ölmüştü. Mezitli Belediyesi’nin kurduğu Hayvan Mezarlığı’nı  biliyordu.

Ölü köpeğini bu mezarlığa gömmek için Mezitli Belediyesi’ne müracaat ediyor. Çok fazla prosedürle karşılaşacağını düşünürken, basit bir işlemle sorunun çözüleceğini öğreniyor: Bir veteriner raporu ile köpeğinizi gömebiliyorsunuz. Üstelik mezar çukurları da kazılmış, hazır durumda.

Yıllarca onunla birlikte yaşayan, artık ailesinin bir ferdi gibi gördüğü köpeğinin acısını, onu bu şekilde gömebilmesi biraz olsun acısını hafifletiyor.

*                     *                     *

Mezitli Belediyesi, çağdaş ve insana yakışır bir ölçü olarak gördüğümüz, bizimle birlikte yaşayan canlılara değer vermeyi, sonuna kadar geliştirmiş ve çok anlamlı bir hizmet sunmuştur.

 

Bazı Belediye hizmetleri çok sıradan ve basit görülür; ama eksikliği telâfi edilemez. Özellikle incelikli hemşeriler için çok kıymetli olan hayvan dostların ölümü, zaten ağır bir süreç iken, onların ölülerini nasıl gömebileceği hep sorun olur. Hayvan mezarlığı tesisi belediyecilik açısından çok basit bir hizmettir; ama nedense uzun yıllar gündeme bile gelmemiştir, ya da meselenin ilgili hemşeriler için duygusal hacmi kavranamamıştır.

Bu bağlamda, şimdilerde yeterli olmasa da konuyu sahiplenen belediyelerin varlığı umut vericidir.

Mezitli Belediyesi’ni bu incelikli hizmet anlayışını nedeniyle kutluyorum; kentimizde yaşayan binlerce hayvan sever adına teşekkür ediyorum.

 

HARUN ARSLAN......08 Eylül 2022

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.