Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

İhmal Ettiğimiz “Kıbrıs Ve Turizm”İmiz …

Turizmde çevre illeri ihmâl ederken, aslında çok daha büyük ölçüde Kıbrıs’ı ihmâl ettik. Uzun bir aradan sonra, son bir ayda iki kez Kıbrıs’a gittim. İkisinde de deniz yolu ile gitmeyi tercih ettim. Birini deniz otobüsüyle, diğerini feribotla yaptığım iki yolculuk da, denizden adeta koparılmış kentimizden ayrılırken  denizle iç içe olmanın keyfini yaşattı.   Denizi hissetmek, kokusunu almak, sesini duymak paha biçilmez bir armağandı.   Güzel geçen yolculuktan sonra Kıbrıs gümrüğünde bir çile ve ıstırap başlıyor. Tüm yolcular için yalnızca iki kontrol noktası açılmış. Bir saatten fazla sırada bekliyorsunuz. Ağır işleyen kuyrukta sıra size gelince, görevli memurun adeta “niye geldiniz?” tarzında, hiç hoş olmayan tavrı ile karşılaşıyorsunuz. Yani Kıbrıs’a gelen bir turist değil de, âdeta istenmeyen bir kişi olarak karşılanıyorsunuz.   Gümrük eziyetinden kurtulup tekrar normale döndüğünüzde keyifli tatil başlıyor. Kendinizi başka bir ülkede hissediyorsunuz; otelleri, restoranları, çarşısı, sahili, denizi ile Kıbrıs tam bir turizm beldesi. Mersin’den Ege ve batı Akdeniz’e tatile gidenleri anlamak zor. Oteller özellikle İngiliz turistlerle dolu; ayrıca Kıbrıs’a yerleşmiş ve mülk sahibi olmuş çok sayıda İngiliz var. Neden bu insanlar turistik gezi için Mersin’e gelmesinler? Neden bunlara Mersin’in tanıtımını yapmayalım? Neden Kıbrıslılar da iki saatlik bir deniz yolculuğu ile Türkiye’ye gelmesinler? Bu, karşılıklı olabilecek bir turizm hareketi ve yıllarca ihmal edilmiş bir gerçek… *                     *                     * Yenişehir Belediye Başkanı’nın göreve geldikten kısa bir süre sonra Kıbrıs’a gitmesi, burada kardeş şehir çalışması yapması, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmesi, ayrıca Türkiye’den Kıbrıs’a bir yüzme etkinliği düzenlemesi önemlidir.   Yıllarca ihmal edilen bu kentin turizminin adeta önü tıkanmıştır. Okyanus ötesi ülkelerde turizm arayışında olanlar, fuardan fuara turistik gezi yapanlar, Güney Afrika’da bile kardeş şehir arayışında olanlar şimdi ortalarda yoklar. Uzaktan bu kente verdikleri zararı seyrediyorlar!   Şimdi yeniden, her şeye yeni baştan başlamak gerek. Mersin’den de deniz otobüsü seferlerinin başlaması için girişimde bulunulabilir. Deniz otobüsleri ve feribotlar küçük dokunuşlarla daha konforlu hale getirilebilir. Kıbrıs’taki yerleşik yerli ve yabancılar dışında, turistlerin kentimize gelmesi için gezi programları düzenlenebilir. Karşılıklı bir turizm hareketi başlayabilir.   Kıbrıs ile ilişkilerde girişim başlatan Yenişehir Belediyesi bu konuda öncülük yapabilir. Konuyla ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşların,  her anlamda büyük imkânlar vaat eden Kıbrıs/ Mersin ilişkilerini bütün  boyutuyla  yeniden düşünmesi gerekiyor.   HARUN ARSLAN
Ekleme Tarihi: 07 Ekim 2019 - Pazartesi

İhmal Ettiğimiz “Kıbrıs Ve Turizm”İmiz …

Turizmde çevre illeri ihmâl ederken, aslında çok daha büyük ölçüde Kıbrıs’ı ihmâl ettik.

Uzun bir aradan sonra, son bir ayda iki kez Kıbrıs’a gittim.

İkisinde de deniz yolu ile gitmeyi tercih ettim.

Birini deniz otobüsüyle, diğerini feribotla yaptığım iki yolculuk da, denizden adeta koparılmış kentimizden ayrılırken  denizle iç içe olmanın keyfini yaşattı.   Denizi hissetmek, kokusunu almak, sesini duymak paha biçilmez bir armağandı.

 

Güzel geçen yolculuktan sonra Kıbrıs gümrüğünde bir çile ve ıstırap başlıyor.

Tüm yolcular için yalnızca iki kontrol noktası açılmış.

Bir saatten fazla sırada bekliyorsunuz.

Ağır işleyen kuyrukta sıra size gelince, görevli memurun adeta “niye geldiniz?” tarzında, hiç hoş olmayan tavrı ile karşılaşıyorsunuz.

Yani Kıbrıs’a gelen bir turist değil de, âdeta istenmeyen bir kişi olarak karşılanıyorsunuz.

 

Gümrük eziyetinden kurtulup tekrar normale döndüğünüzde keyifli tatil başlıyor.

Kendinizi başka bir ülkede hissediyorsunuz; otelleri, restoranları, çarşısı, sahili, denizi ile Kıbrıs tam bir turizm beldesi.

Mersin’den Ege ve batı Akdeniz’e tatile gidenleri anlamak zor.

Oteller özellikle İngiliz turistlerle dolu; ayrıca Kıbrıs’a yerleşmiş ve mülk sahibi olmuş çok sayıda İngiliz var.

Neden bu insanlar turistik gezi için Mersin’e gelmesinler?

Neden bunlara Mersin’in tanıtımını yapmayalım?

Neden Kıbrıslılar da iki saatlik bir deniz yolculuğu ile Türkiye’ye gelmesinler?

Bu, karşılıklı olabilecek bir turizm hareketi ve yıllarca ihmal edilmiş bir gerçek…

*                     *                     *

Yenişehir Belediye Başkanı’nın göreve geldikten kısa bir süre sonra Kıbrıs’a gitmesi, burada kardeş şehir çalışması yapması, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmesi, ayrıca Türkiye’den Kıbrıs’a bir yüzme etkinliği düzenlemesi önemlidir.

 

Yıllarca ihmal edilen bu kentin turizminin adeta önü tıkanmıştır.

Okyanus ötesi ülkelerde turizm arayışında olanlar, fuardan fuara turistik gezi yapanlar, Güney Afrika’da bile kardeş şehir arayışında olanlar şimdi ortalarda yoklar.

Uzaktan bu kente verdikleri zararı seyrediyorlar!

 

Şimdi yeniden, her şeye yeni baştan başlamak gerek.

Mersin’den de deniz otobüsü seferlerinin başlaması için girişimde bulunulabilir.

Deniz otobüsleri ve feribotlar küçük dokunuşlarla daha konforlu hale getirilebilir.

Kıbrıs’taki yerleşik yerli ve yabancılar dışında, turistlerin kentimize gelmesi için gezi programları düzenlenebilir.

Karşılıklı bir turizm hareketi başlayabilir.

 

Kıbrıs ile ilişkilerde girişim başlatan Yenişehir Belediyesi bu konuda öncülük yapabilir.

Konuyla ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşların,  her anlamda büyük imkânlar vaat eden Kıbrıs/ Mersin ilişkilerini bütün  boyutuyla  yeniden düşünmesi gerekiyor.

 

HARUN ARSLAN

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.