Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Turizm Bakanı İle… Sonunda Mersin’in Turizm Gerçeği

Mersin’in gelişmesinde en önemli sektörün turizm olduğuna ve Mersin’in değerlendiremediği en büyük zenginliğinin de turizm alanı olduğuna inanırım. Bugüne kadar en çok turizm alanında yazmışımdır; öneriler, yanlışlar, eksikler ve bu kentin turizm alanında nasıl geri bırakıldığının sebepleri… Yıllarca bitmek tükenmek bilmeyen yurtdışı fuar gezilerinin yararsızlığını anlatmaya çalıştım. Kurvaziyer turizminin Mersin için bir aldatmaca ve oyalama olduğunu yazdım. Yanlış politikaları,  gelen turist rakamının bile yanıltıcı olduğunu söyledim durdum.   Nihayet bazı gerçekleri gören ve Mersin’in turizmini Mersin turizm dinamiklerinden daha iyi görebilen bir Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Mersin’deydi. Hafta sonu bölgemizde bazı incelemelerde bulundu ve akşam yemeğinde turizmcilerle buluştu; onların sorunlarını sabırla dinledi ve alışılagelmişin dışında politik olmayan gerçekçi cevaplar verdi.   Maalesef bu toplantıda Mersin’in turizmde gelişmesinde kusuru, ihmali hatta kastı olan turizm dinamikleri yoktu. Ama onlara, yalanlarına ve yanlışlarına yıllarca sessiz kalanlar oradaydı.   Kültür ve Turizm Bakanı Mersin için yıllardır geciken sorunu ortaya çıkarıp son noktayı koydu: “Mersin için Antalya taklidi bir sistem değil, Mersin’ e özgü bir turizm planı ve projesi yani yeni bir konsept ortaya koyulmalı” dır… Bakan, Mersin’in turizm alanında Antalya’dan daha şanslı olduğu ve oradaki  6 – 7 aylık sezon yerine Mersin’de 12 ay turizm yapılabileceğini söyledi.   Bakandan kentimizle ilgili önemli bilgiler de aldık: *Mersin’deki ören yerlerinde yalnızca yaz aylarında kısa bir süre yapılan kazılar artık 12 ay sürecek. Bunun içinde önce Anamurium ve Silifke Kalesi kazıları ile başlanacak. *Bakanlığın şimdi bir inanç haritası çıkardığını öğreniyoruz ki, özellikle Tarsus bunun içerisinde olacak. *Sağlık turizmine önem verilecek.   Turizm Bakanı tüm konuşmacıların sorularına titizlikle, açık ve net cevaplar verdi. Cevaplar hem uzman bir kişinin hem de siyasi bir kaygı içermeden verilen doğru cevaplardı. Siyaseten ve sempatik görünmek kaygısı olmadığından tüm sorulara olumlu yanıt vermedi. Millet Parkı’na Turunçgil Kulesi  (?) fikrini olumsuz karşıladı. Yine eski bir akademisyenin turizm eğitimi konusundaki fikirlerine katılmadığını belirtti.   Eski Bakanımız Sn. Lütfi Elvan’ın bölgemizle ilgili konulardaki hakimiyetini gördük; gerekli yerlerde konuya müdahale ederek bilgilendirdi, bazı projelerin son durumunu anlattı. Sn. Valimizin de konularla ne kadar ilgili ve sonuçlanmasında gayretli olduğunu gördük. Özellikle toplantı bittikten sonra da bir grup turizmciyle uzunca sohbet ederek yapılmak istenenleri anlattı ve onun heyecanını htik.   İlk kez Mersin’in turizmi ile ilgili ümitlendim. Umarım bu toplantıda bulunan turizm dinamikleri de Sn. Bakanın pozitif düşüncelerinden ve enerjisinden etkilenirler ve Mersin için yeni bir dönem başlar.   HARUN ARSLAN
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2019 - Cuma

Turizm Bakanı İle… Sonunda Mersin’in Turizm Gerçeği

Mersin’in gelişmesinde en önemli sektörün turizm olduğuna ve Mersin’in değerlendiremediği en büyük zenginliğinin de turizm alanı olduğuna inanırım.

Bugüne kadar en çok turizm alanında yazmışımdır; öneriler, yanlışlar, eksikler ve bu kentin turizm alanında nasıl geri bırakıldığının sebepleri…

Yıllarca bitmek tükenmek bilmeyen yurtdışı fuar gezilerinin yararsızlığını anlatmaya çalıştım.

Kurvaziyer turizminin Mersin için bir aldatmaca ve oyalama olduğunu yazdım.

Yanlış politikaları,  gelen turist rakamının bile yanıltıcı olduğunu söyledim durdum.

 

Nihayet bazı gerçekleri gören ve Mersin’in turizmini Mersin turizm dinamiklerinden daha iyi görebilen bir Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Mersin’deydi.

Hafta sonu bölgemizde bazı incelemelerde bulundu ve akşam yemeğinde turizmcilerle buluştu; onların sorunlarını sabırla dinledi ve alışılagelmişin dışında politik olmayan gerçekçi cevaplar verdi.

 

Maalesef bu toplantıda Mersin’in turizmde gelişmesinde kusuru, ihmali hatta kastı olan turizm dinamikleri yoktu.

Ama onlara, yalanlarına ve yanlışlarına yıllarca sessiz kalanlar oradaydı.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mersin için yıllardır geciken sorunu ortaya çıkarıp son noktayı koydu: “Mersin için Antalya taklidi bir sistem değil, Mersin’ e özgü bir turizm planı ve projesi yani yeni bir konsept ortaya koyulmalı” dır…

Bakan, Mersin’in turizm alanında Antalya’dan daha şanslı olduğu ve oradaki 

6 – 7 aylık sezon yerine Mersin’de 12 ay turizm yapılabileceğini söyledi.

 

Bakandan kentimizle ilgili önemli bilgiler de aldık:

*Mersin’deki ören yerlerinde yalnızca yaz aylarında kısa bir süre yapılan kazılar artık 12 ay sürecek. Bunun içinde önce Anamurium ve Silifke Kalesi kazıları ile başlanacak.

*Bakanlığın şimdi bir inanç haritası çıkardığını öğreniyoruz ki, özellikle Tarsus bunun içerisinde olacak.

*Sağlık turizmine önem verilecek.

 

Turizm Bakanı tüm konuşmacıların sorularına titizlikle, açık ve net cevaplar verdi. Cevaplar hem uzman bir kişinin hem de siyasi bir kaygı içermeden verilen doğru cevaplardı.

Siyaseten ve sempatik görünmek kaygısı olmadığından tüm sorulara olumlu yanıt vermedi.

Millet Parkı’na Turunçgil Kulesi  (?) fikrini olumsuz karşıladı.

Yine eski bir akademisyenin turizm eğitimi konusundaki fikirlerine katılmadığını belirtti.

 

Eski Bakanımız Sn. Lütfi Elvan’ın bölgemizle ilgili konulardaki hakimiyetini gördük; gerekli yerlerde konuya müdahale ederek bilgilendirdi, bazı projelerin son durumunu anlattı.

Sn. Valimizin de konularla ne kadar ilgili ve sonuçlanmasında gayretli olduğunu gördük.

Özellikle toplantı bittikten sonra da bir grup turizmciyle uzunca sohbet ederek yapılmak istenenleri anlattı ve onun heyecanını htik.

 

İlk kez Mersin’in turizmi ile ilgili ümitlendim.

Umarım bu toplantıda bulunan turizm dinamikleri de Sn. Bakanın pozitif düşüncelerinden ve enerjisinden etkilenirler ve Mersin için yeni bir dönem başlar.

 

HARUN ARSLAN

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.