Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Yenişehir’de “Altın” Yetişecek !

Belediyelerin her gün birçok hizmetine tanıklık ediyoruz görüyoruz; çoğu rutin Belediye hizmetleri, bazıları da çok önemli olmayan ama halka sempatik gelen hizmetler. Fakat çok önemli olabilecek, bölgenin ekonomisini etkileyecek proje ve çalışmaları göz ardı etmemek gerekir.   “Dünyanın en pahalı bitkisi SAFRAN Yenişehir’de üretilmeye başlandı. “ Bu önemli, ciddi ve kente yarar sağlayabilecek bir haberdi. Haberin başka bir önemli tarafı ise, bu projenin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü  ile birlikte hayata geçirilmesi. Resmi kurumlarla yerel yönetimlerin ortaklaşa yaptıkları projeler çok ayrı bir değere sahip.   Böylece şimdi kırsal mahalle olan Değirmençay Köyü’nde  safran üretimi başladı, safran tohumları toprakla buluşturuldu. Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açılan Halk Eğitimi Merkezi destekli Çiçeklerinden Faydalanılan İlaç ve Baharat Yetiştiriciliği Kursu’na katılarak eğitim alan ve safran yetiştirmeye gönüllü biri kadın iki üretici toplamda 2 dekarlık alanda safran üretimi yapacak. Yüksek rakımlı olması, dar alanda fazla kazanç sağlaması ve susuzluğa dayanıklı olması nedeniyle bu bölge seçilmiş. Kasım ayında ilk hasat yapılacak. Başarılı olacağını ve alanının genişleyeceğini ümit edelim.   Çok eski bir tarihi olan safran, dünya üzerinde bulunan en pahalı maddelerden biri. 1 gram safran otunun tonlarca suyu boyadığı biliniyor. Altından bile değerli olan safran, Osmanlı döneminde birçok bölgede yılda 8 – 10 ton üretilirken maalesef bugün dar bir bölgede üretilmektedir. *                     *                     * Buraya kadar her şey güzel; fakat bundan sonrası çok önemli. Maalesef Mersin’de hatırladığımız birçok olumsuz örnek var. Bazı belediyelerim, örneğin kahve gibi bazı denemelerde bulundular. Şimdi bunlardan hiç bir haber yok; tamamen unutuldu.   Ümit ediyorum safran projesi böyle olmaz biz de kasım ayında hasat zamanı takip ederiz. Kent ekonomisine katkı sağlayacak, istihdam yaratacak projelere özellikle bu zor günlerde çok ihtiyacımız var. Temini çok zor olan soğanlarını da elde eden Yenişehir Belediyesi’ni kutluyorum ve başarılı olmasını diliyorum.   HARUN ARSLAN.....27 Eylül 2021        
Ekleme Tarihi: 27 Eylül 2021 - Pazartesi

Yenişehir’de “Altın” Yetişecek !

Belediyelerin her gün birçok hizmetine tanıklık ediyoruz görüyoruz; çoğu rutin Belediye hizmetleri, bazıları da çok önemli olmayan ama halka sempatik gelen hizmetler.

Fakat çok önemli olabilecek, bölgenin ekonomisini etkileyecek proje ve çalışmaları göz ardı etmemek gerekir.

 

“Dünyanın en pahalı bitkisi SAFRAN Yenişehir’de üretilmeye başlandı. “

Bu önemli, ciddi ve kente yarar sağlayabilecek bir haberdi.

Haberin başka bir önemli tarafı ise, bu projenin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü  ile birlikte hayata geçirilmesi. Resmi kurumlarla yerel yönetimlerin ortaklaşa yaptıkları projeler çok ayrı bir değere sahip.

 

Böylece şimdi kırsal mahalle olan Değirmençay Köyü’nde  safran üretimi başladı, safran tohumları toprakla buluşturuldu.

Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açılan Halk Eğitimi Merkezi destekli Çiçeklerinden Faydalanılan İlaç ve Baharat Yetiştiriciliği Kursu’na katılarak eğitim alan ve safran yetiştirmeye gönüllü biri kadın iki üretici toplamda 2 dekarlık alanda safran üretimi yapacak.

Yüksek rakımlı olması, dar alanda fazla kazanç sağlaması ve susuzluğa dayanıklı olması nedeniyle bu bölge seçilmiş.

Kasım ayında ilk hasat yapılacak. Başarılı olacağını ve alanının genişleyeceğini ümit edelim.

 

Çok eski bir tarihi olan safran, dünya üzerinde bulunan en pahalı maddelerden biri. 1 gram safran otunun tonlarca suyu boyadığı biliniyor.

Altından bile değerli olan safran, Osmanlı döneminde birçok bölgede yılda

8 – 10 ton üretilirken maalesef bugün dar bir bölgede üretilmektedir.

*                     *                     *

Buraya kadar her şey güzel; fakat bundan sonrası çok önemli.

Maalesef Mersin’de hatırladığımız birçok olumsuz örnek var.

Bazı belediyelerim, örneğin kahve gibi bazı denemelerde bulundular.

Şimdi bunlardan hiç bir haber yok; tamamen unutuldu.

 

Ümit ediyorum safran projesi böyle olmaz biz de kasım ayında hasat zamanı takip ederiz.

Kent ekonomisine katkı sağlayacak, istihdam yaratacak projelere özellikle bu zor günlerde çok ihtiyacımız var.

Temini çok zor olan soğanlarını da elde eden Yenişehir Belediyesi’ni kutluyorum ve başarılı olmasını diliyorum.

 

HARUN ARSLAN.....27 Eylül 2021

 

 



 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.