Yücesoy, 'Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir.'

01.10.2020 - 14:40, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Yücesoy, 'Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir.'

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, asansör kazalarının yaşandığı bugünlerde vatandaşlara uyarılarda bulundu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, yaptığı açıklamada  Mezitli İlçesinde yaşanan asansör kazasında yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini iletti ve " asansör kazalarının yaşandığı bugünlerde vatandaşlarımızı uyarmak, bu kazaların kader olmadığını ve engellenebileceğini belirtmek istiyoruz." dedi   TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, kou ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Asansörlerin tasarımı, imalatı, montajı, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan sürecin bilimsel-teknik gerekliliklerce belirlenmiş mühendislik hizmetlerine ait bir alan olduğu ve bu hizmetlerin özel eğitim almış, yeterliliği belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesi oldukça önemlidir.   634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 35 (l) bendinde “Anagayrimenkulde bulunan asansörlerin güvenli bir şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımları ile yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması.” Maddesi ile Bina/Site Yöneticileri/Kat maliklerinin sorumlulukları belirtilmiştir.    04 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği bina sorumlusu/kat malikleri, asansör/asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmakla zorunlu tutulmuşlardır.   Kanun ve yönetmelik ile amaçlanan ”insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesiyle ilgili uyulması gereken kuralları belirlemektir.”   Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez ve belirtilen süre içerisinde eksikliklerini gidermeleri gerekir. Yıllık kontrolüne izin verilmeyen asansör/asansörler ve takip kontrolünde kırmızı etiket alan asansörler ilgili idareye bildirilerek periyodik kontrolü yapılıncaya ve güvenli hale getirilinceye kadar mühürlenerek hizmetten men edilmelidir.   Asansörlerin güvenli kullanımı için yöneticiler; TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) almış Yetkili Asansör firmalarından asansörün/asansörlerin aylık bakım hizmetini ve yılda bir defa da ilgili belediyenin protokol imzaladığı A Tipi Muayene Kuruluşundan yıllık denetim hizmetini almalıdır. Güvensiz olduğu tespit edilen asansörler de kesinlikle kullandırılmamalıdır.   Yaşanacak bir kazada, yaralanmalı veya ölümle sonuçlanması durumunda yöneticilerin vicdani ve hukuki sorumlulukları vardır. Yöneticilerimiz bu sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Dediğimiz gibi “Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir!”."
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, asansör kazalarının yaşandığı bugünlerde vatandaşlara uyarılarda bulundu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, yaptığı açıklamada  Mezitli İlçesinde yaşanan asansör kazasında yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini iletti ve " asansör kazalarının yaşandığı bugünlerde vatandaşlarımızı uyarmak, bu kazaların kader olmadığını ve engellenebileceğini belirtmek istiyoruz." dedi

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, kou ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Asansörlerin tasarımı, imalatı, montajı, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan sürecin bilimsel-teknik gerekliliklerce belirlenmiş mühendislik hizmetlerine ait bir alan olduğu ve bu hizmetlerin özel eğitim almış, yeterliliği belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesi oldukça önemlidir.

 

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 35 (l) bendinde “Anagayrimenkulde bulunan asansörlerin güvenli bir şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımları ile yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması.” Maddesi ile Bina/Site Yöneticileri/Kat maliklerinin sorumlulukları belirtilmiştir.

 

 04 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği bina sorumlusu/kat malikleri, asansör/asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmakla zorunlu tutulmuşlardır.

 

Kanun ve yönetmelik ile amaçlanan ”insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesiyle ilgili uyulması gereken kuralları belirlemektir.”

 

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez ve belirtilen süre içerisinde eksikliklerini gidermeleri gerekir. Yıllık kontrolüne izin verilmeyen asansör/asansörler ve takip kontrolünde kırmızı etiket alan asansörler ilgili idareye bildirilerek periyodik kontrolü yapılıncaya ve güvenli hale getirilinceye kadar mühürlenerek hizmetten men edilmelidir.

 

Asansörlerin güvenli kullanımı için yöneticiler; TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) almış Yetkili Asansör firmalarından asansörün/asansörlerin aylık bakım hizmetini ve yılda bir defa da ilgili belediyenin protokol imzaladığı A Tipi Muayene Kuruluşundan yıllık denetim hizmetini almalıdır. Güvensiz olduğu tespit edilen asansörler de kesinlikle kullandırılmamalıdır.

 

Yaşanacak bir kazada, yaralanmalı veya ölümle sonuçlanması durumunda yöneticilerin vicdani ve hukuki sorumlulukları vardır. Yöneticilerimiz bu sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Dediğimiz gibi “Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir!”."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.