Bekir Zorba
Köşe Yazarı
Bekir Zorba
 

Aklımı Seveyim

“ Rakamlar yalan söylemez ama yalancılar rakam söyler”      Kamuoyu araştırmaları, istatistikler, anketler, testler… Gün geçmiyor ki yeni bir araştırma sonucu açıklanmasın. Hayatımızı sanki bunlar yönetiyor. Ne kadar güvenilir oldukları da ayrı bir tartışma konusu. Anketler genellikle belli bir amaca yönelik. Firmalar, partiler, resmi kurumlar bunları özellikle talep edenlerdir. İşin içine ticari, siyasi kaygılar girdiğinde yönlendirmeler, maksatlı sonuçlar çıkartmak kaçınılmazdır.    Son elli yıldır kahvaltı yapmanın önemi vurgulandı. “Kahvaltısızlığın zararları” anlatıldı hep…Sonunda, kahvaltı araştırmalarının ardında mısır gevreği şirketleri çıktı. Şimdi ise yeni kurulan bir partiyi yüzde 20’lerde, gösteren anketler var. Daha tüzel kişiliği yeni oluşmuş bir partiyi, bu oranlarda göstermek, birilerinin işine yarasa gerek.    Ben bu tip araştırmalara, anketlere mesafeli yaklaşanlardanım. Ancak bazı konularda fikir yürütebilmek adına, bazı istatistiki bilgilere sınırlı da oranda itibar göstermeliyim.    “Akıllı İnsanların 11 Ortak Özelliği” adlı araştırma verilerine kayıtsız kalamadım. Çünkü orada onayladığım, kendimden, çevremden bildiğim özellikler çıkmış meydana. Ne de olsa bir zamanlar Akıl Yolu Derneği kurucularındanım. Ama nedense hep “kelin ilacı” misali akılsızlık addedilecek duraklarda sonlandı maceralarım.    Akıl; toplumun ortak derdi ve tartışmalı bir alan. Bizde akıl-para ilişkisi çok öne çıkan bir değerlendirmedir. Parası çok olanın akıllı bilindiği bir ülkedeyiz. Para ile aklın mutlaka ilişkisi vardır ama akıl kadar başka şeyler de lazımdır para için. Bana göre akıl; para bulma sürecinden ziyade, bulduğun parayı muhafaza etmek için daha çok gereklidir. Anladım ben bu konuyu fazla uzatmayayım çünkü “Akıl verme, para ver!” isteklerini duyar gibiyim. Konumuz, akıllı insanların on bir özelliğinden uzaklaşır gibiyim. Sıkıntı yok! Bunun farkındayım ama konu akıl olunca biraz top çevirmek ve tabii akıllı zannedilmek derdindeyim. “İnsan kendini beğenmezse çatlar ölürmüş” derler.    Efendim akıl yaşta mıdır, başta mıdır? Bu soruya farklı cevaplar verilse de ikinci şık daima ağır basar. Kafası çalışan insanların belli başlı özellikleri varmış. Belki siz de bu sonuçlara göre kendinizi bir yerlerde konumlandırabilirsiniz. Şimdi akıllı insanlar şöyle bir toplaşın bakalım!    “Yabancı dil bilmek, üniversite mezunu olmak, kediyi köpeğe tercih etmek, IQ ortalaması 100’ün üzerinde olmak, solaklık, endişeli tiplerden, komik ve mizahçı tiplerden sayılmak, tembelliğe meyilli olmak, kendi zekalarını sorgulayanlar, alkole meyilliler, evin büyük çocukları” işte bunlar akıllı insanların ortak özellikleriymiş.    Şimdi içinizden “dağ fare doğurdu” diyenler çıkabilir. Artık kendinizi ona göre “ayarlayın”. Bende on bir özelliğin sadece yedi tanesi çıktı. Başkalarına göre biraz akıllı sayılırım ne de olsa(!)   Son Söz: “Ey akıl gel birazda bize takıl”        
Ekleme Tarihi: 28 Şubat 2018 - Çarşamba

Aklımı Seveyim

“ Rakamlar yalan söylemez ama yalancılar rakam söyler”

 

   Kamuoyu araştırmaları, istatistikler, anketler, testler… Gün geçmiyor ki yeni bir araştırma sonucu açıklanmasın. Hayatımızı sanki bunlar yönetiyor. Ne kadar güvenilir oldukları da ayrı bir tartışma konusu. Anketler genellikle belli bir amaca yönelik. Firmalar, partiler, resmi kurumlar bunları özellikle talep edenlerdir. İşin içine ticari, siyasi kaygılar girdiğinde yönlendirmeler, maksatlı sonuçlar çıkartmak kaçınılmazdır.

   Son elli yıldır kahvaltı yapmanın önemi vurgulandı. “Kahvaltısızlığın zararları” anlatıldı hep…Sonunda, kahvaltı araştırmalarının ardında mısır gevreği şirketleri çıktı. Şimdi ise yeni kurulan bir partiyi yüzde 20’lerde, gösteren anketler var. Daha tüzel kişiliği yeni oluşmuş bir partiyi, bu oranlarda göstermek, birilerinin işine yarasa gerek.

   Ben bu tip araştırmalara, anketlere mesafeli yaklaşanlardanım. Ancak bazı konularda fikir yürütebilmek adına, bazı istatistiki bilgilere sınırlı da oranda itibar göstermeliyim.

   “Akıllı İnsanların 11 Ortak Özelliği” adlı araştırma verilerine kayıtsız kalamadım. Çünkü orada onayladığım, kendimden, çevremden bildiğim özellikler çıkmış meydana. Ne de olsa bir zamanlar Akıl Yolu Derneği kurucularındanım. Ama nedense hep “kelin ilacı” misali akılsızlık addedilecek duraklarda sonlandı maceralarım.

   Akıl; toplumun ortak derdi ve tartışmalı bir alan. Bizde akıl-para ilişkisi çok öne çıkan bir değerlendirmedir. Parası çok olanın akıllı bilindiği bir ülkedeyiz. Para ile aklın mutlaka ilişkisi vardır ama akıl kadar başka şeyler de lazımdır para için. Bana göre akıl; para bulma sürecinden ziyade, bulduğun parayı muhafaza etmek için daha çok gereklidir. Anladım ben bu konuyu fazla uzatmayayım çünkü “Akıl verme, para ver!” isteklerini duyar gibiyim.

Konumuz, akıllı insanların on bir özelliğinden uzaklaşır gibiyim. Sıkıntı yok! Bunun farkındayım ama konu akıl olunca biraz top çevirmek ve tabii akıllı zannedilmek derdindeyim. “İnsan kendini beğenmezse çatlar ölürmüş” derler.

   Efendim akıl yaşta mıdır, başta mıdır? Bu soruya farklı cevaplar verilse de ikinci şık daima ağır basar. Kafası çalışan insanların belli başlı özellikleri varmış. Belki siz de bu sonuçlara göre kendinizi bir yerlerde konumlandırabilirsiniz. Şimdi akıllı insanlar şöyle bir toplaşın bakalım!

   “Yabancı dil bilmek, üniversite mezunu olmak, kediyi köpeğe tercih etmek, IQ ortalaması 100’ün üzerinde olmak, solaklık, endişeli tiplerden, komik ve mizahçı tiplerden sayılmak, tembelliğe meyilli olmak, kendi zekalarını sorgulayanlar, alkole meyilliler, evin büyük çocukları” işte bunlar akıllı insanların ortak özellikleriymiş.

   Şimdi içinizden “dağ fare doğurdu” diyenler çıkabilir. Artık kendinizi ona göre “ayarlayın”. Bende on bir özelliğin sadece yedi tanesi çıktı. Başkalarına göre biraz akıllı sayılırım ne de olsa(!)

 

Son Söz: “Ey akıl gel birazda bize takıl”

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.