Bekir Zorba
Köşe Yazarı
Bekir Zorba
 

Ortak Geleceğe Yürümek

 Üleşmek eski Türk geleneğidir. Bizde “Az olsun benim olsun” mantığı çok yaygın bir kanaattir. Batı medeniyetinin; ekonomik ve siyasi açıdan geldiği konumu, başarılı ve güçlü ortaklıklara ve ittifaklara borçlu olduğunu söylemek gerekir. Tarihimizde ise ne yazık ki; örnek ortaklıklara, ittifaklara pek az rastlanır. Belki yeni yeni bu gerekli enstrümanı kullanmak zorunluluğunu idrak etmeye başlıyoruz. Batı modelli, temelli ortaklıklara, işbirliklerine yavaş yavaş tanıklık ediyoruz. Kalkınmanın ortak bir geleceğe yürümenin yolunun buradan geçtiğini kabullenmek durumundayız.    İşbirliği; sadece şahıslarla, şirketlerle sınırlı kalmayıp, şehirlerin, bölgelerin hatta devletlerin birlikte oluşturdukları organizasyonlara dönüşmek zorunda. Son yirmi yılda bazı iller ve bölgeler öne çıktı, atağa geçti. Fakat aynı zaman diliminde Çukurova Bölgesi’nin; Adana’nın, Mersin’in kan kaybettiği ortada. Çukurova Havzası’nın ki buna Hatay ve Kahramanmaraş dahildir daha fazlasını hak ettiği bir gerçektir. Bölgemizin geçmişte güzel günler yaşadığını deyim yerindeyse “altın çağlar” geçirdiği hepimizce malum. O halde Çukurova Bölgesi’nin tekrar şahlanıp ayağa kalkması olmayacak iş değil.    Bu arada hep Adana ve Mersin’den bahsediliyor. Tarsuslu hemşerilerime bir özür borcum var. Maalesef Tarsus; Adana’dan da Mersin’den de eski olduğu halde sürekli bu iki vilayetin arasında kalmasının bedelini ödüyor. Oysa bugün Tarsus birçok vilayetimizden hem ekonomik hem nüfus bakımından öndedir. Çukurova’yı tasarlarken; yeni projeleri düşünürken… Tarsus tam da bütün bunların göbeğinde yer almaktadır. İşte Çukurova Havaalanı, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi ve diğer tarihi, turistik yörelerin, projelerin merkezidir, Tarsus ve Adana-Mersin birlikteliğinin ayrılmaz parçası, beynidir.     Artık Adana-Mersin’in ortak hareket etmesi; gereklilikten de öte bir zorunluluktur. Zaten olayların gidişatı bunu dayatmaktadır. Bu işbirliğinin en somut örneğini Akdeniz Oyunları’nda yaşadık. Bazı spor branşlarının Adana’da oynanması dayanışma ve işbirliğinin güzel bir örneğini oluşturdu. Tabi bunun oyunlarla sınırlı kalmayıp diğer tüm alanlarda kendini göstermesi lazım. Geleceği tasarlarken… İç içe geçmiş yerleşim merkezlerini bir bütün olarak görmek gerekiyor.     Yaz ve tatil günleri bölge insanının yoğun şekilde bir araya geldiği günler. Mersin sahillerinin Adanalı hemşerilerimiz tarafından çok ilgi görmesi sevindiricidir. Öyle ki yazlıkların 33 plakadan çok 01 plakalı araçlarla dolması bunun en iyi göstergesidir. Ulaşım hayati bir gerekliliktir ve kalkınmanın bel kemiğini oluşturur.     Ancak ortak geleceğimiz sadece karayolu seçeneğine teslim edilmeyip; deniz taşımacılığını ve modern raylı sistem taşımacılığını da  bölgemizde verimli biçimde kullanmayı süratle gündeme almalıyız!..      Bekir Zorba
Ekleme Tarihi: 30 Temmuz 2015 - Perşembe

Ortak Geleceğe Yürümek

 Üleşmek eski Türk geleneğidir. Bizde “Az olsun benim olsun” mantığı çok yaygın bir kanaattir. Batı medeniyetinin; ekonomik ve siyasi açıdan geldiği konumu, başarılı ve güçlü ortaklıklara ve ittifaklara borçlu olduğunu söylemek gerekir. Tarihimizde ise ne yazık ki; örnek ortaklıklara, ittifaklara pek az rastlanır. Belki yeni yeni bu gerekli enstrümanı kullanmak zorunluluğunu idrak etmeye başlıyoruz. Batı modelli, temelli ortaklıklara, işbirliklerine yavaş yavaş tanıklık ediyoruz. Kalkınmanın ortak bir geleceğe yürümenin yolunun buradan geçtiğini kabullenmek durumundayız.

   İşbirliği; sadece şahıslarla, şirketlerle sınırlı kalmayıp, şehirlerin, bölgelerin hatta devletlerin birlikte oluşturdukları organizasyonlara dönüşmek zorunda. Son yirmi yılda bazı iller ve bölgeler öne çıktı, atağa geçti. Fakat aynı zaman diliminde Çukurova Bölgesi’nin; Adana’nın, Mersin’in kan kaybettiği ortada. Çukurova Havzası’nın ki buna Hatay ve Kahramanmaraş dahildir daha fazlasını hak ettiği bir gerçektir. Bölgemizin geçmişte güzel günler yaşadığını deyim yerindeyse “altın çağlar” geçirdiği hepimizce malum. O halde Çukurova Bölgesi’nin tekrar şahlanıp ayağa kalkması olmayacak iş değil.

   Bu arada hep Adana ve Mersin’den bahsediliyor. Tarsuslu hemşerilerime bir özür borcum var. Maalesef Tarsus; Adana’dan da Mersin’den de eski olduğu halde sürekli bu iki vilayetin arasında kalmasının bedelini ödüyor. Oysa bugün Tarsus birçok vilayetimizden hem ekonomik hem nüfus bakımından öndedir. Çukurova’yı tasarlarken; yeni projeleri düşünürken… Tarsus tam da bütün bunların göbeğinde yer almaktadır. İşte Çukurova Havaalanı, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi ve diğer tarihi, turistik yörelerin, projelerin merkezidir, Tarsus ve Adana-Mersin birlikteliğinin ayrılmaz parçası, beynidir.

    Artık Adana-Mersin’in ortak hareket etmesi; gereklilikten de öte bir zorunluluktur. Zaten olayların gidişatı bunu dayatmaktadır. Bu işbirliğinin en somut örneğini Akdeniz Oyunları’nda yaşadık. Bazı spor branşlarının Adana’da oynanması dayanışma ve işbirliğinin güzel bir örneğini oluşturdu. Tabi bunun oyunlarla sınırlı kalmayıp diğer tüm alanlarda kendini göstermesi lazım. Geleceği tasarlarken… İç içe geçmiş yerleşim merkezlerini bir bütün olarak görmek gerekiyor.

    Yaz ve tatil günleri bölge insanının yoğun şekilde bir araya geldiği günler. Mersin sahillerinin Adanalı hemşerilerimiz tarafından çok ilgi görmesi sevindiricidir. Öyle ki yazlıkların 33 plakadan çok 01 plakalı araçlarla dolması bunun en iyi göstergesidir. Ulaşım hayati bir gerekliliktir ve kalkınmanın bel kemiğini oluşturur.

    Ancak ortak geleceğimiz sadece karayolu seçeneğine teslim edilmeyip; deniz taşımacılığını ve modern raylı sistem taşımacılığını da  bölgemizde verimli biçimde kullanmayı süratle gündeme almalıyız!..  

 

 Bekir Zorba

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.