"Konu siyaset olunca, kimse sadık değildir"
Özgüveni olmayan insanlar başarılı sayılır mı? Özgüvensiz biri liderlik makamına yükselebilir mi? Sert rekabetçi dünyada özgüven beklenir herkesten. Fakat bu sanıldığı kadar kolay değildir. Toplumlar insanlardan oluştuğuna göre, toplum özgüveninden de bahsetmek lazımdır.
Öyle ise nedir? Özgüvenli bireyler, özgüvenli toplumlar demektir. Özgüven için õncelikle kendi durumunun farkına varmak, potansiyelini keşfetmek gerekir. Bireyin kendi gücünün, potansiyelinin farkına varması kadar, toplumun gücüne ve potansiyeline de inanması lazımdır. Bu, bireyden topluma, toplumdan bireye geçişkendir. Birbirini etkiler ve tetikler.
Kişiyi ve toplumu sürekli aşağılayarak, özgüvenini kırarak işleyen bir sistem düşünün! 'Bizden bi b...olmaz abi' sistemin sembolleşmiş ana sözüdür. Ona panzehir olarak 'Türk öğün çalış güven' sözü ortaya konduysa da çok faydası görülmemiştir. 20.yy Türkler açısından hazin bir yüzyıldır. Ağır travmalar ve yenilgilerin yanısıra biat kültürü, mandacı zihniyet, çarpık eğitim modeli vb.. özgüven törpüleyici etkiler bırakmıştır.
1920'den 1938'e değin bir silkinme ve kendine gelme süreci yaşandı ise de bu kısa sürmüştür. O dönemde yakalanan bazı kazanımlar, milli savunma sanayi de buna dahildir, sonraları akamete uğratılmıştır. Tarım toplumu olarak kalmamız istenmiştir ki bu bile pek ileri seviyelere modern tekniklere asla taşınamamıştır.
Özgüven eksikliği konusunda sosyal deney niteliği taşıyan birçok örnekler vardır. Birine sürekli olumsuz sıfatlar yüklemek, zamanla o kişide kanıksanan sonuçlar vermiştir. Anadolu'da 'birine kırk gün deli de o kişi deli olur' sözü yaygın bilinir.
Toplumdaki özgüven eksikliğini kırmaya çalışanlar sürekli engel yemiş, önleri kesilmiştir. 'Dur başımıza icat çıkartma!' diyerek baskılanmışlardır. Daha ileri gidenler cezalandırılmış işleri bitirilmiştir.
Özgüveni yakalamak başarılı örnekleri, insanları öne çıkartmakla mümkündür. Onları teşvik etmek, önlerini kesmemektir. Bana göre son 10-15 yılda yakaladığımız özgüven, siyasi duruş ile devlet politikası ile alakalıdır. Eğer tepede kararlı irade yoksa pek ileri gidemezsiniz. Anında bitirirler işinizi. Birilerinin dediği gibi 'dokunurlar' size.
Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Nuri Killigil, Şakir Zümre hangi dönemde ve nasıl bitirildi iyi inceleyiniz!
Özgüven dediğinde aklıma ilk savunma sanayiindeki başarılar gelir. Selçuk Bayraktar gelir. Teknofest kuşağı, Bilim Sanat Merkezleri, Ar-ge tesisleri, Dene- Yap Atölyeleri, Kuluçka Merkezleri, OSB'ler gelir. Savunma sanayi tesisleri ve tüm ekosistemi gelir.
20. yy'da askerin iç çamaşırı, botu, tüfeği, battaniyesi, kabı, tek kanallı telsizi ne ararsan hepsi made in U.S veya made in Germany damgası taşırken şimdi bu ürünleri ve fazlasını sadece üretmekle yetinmeyip, tüm dünyaya ihraç etmekteyiz. Peki bu özgüven yaratır mı? Bence daha da ötesini, özgüven patlaması dâhi yapar ve de yapmaktadır.
Misal, Türk Yıldızları akrobasi timi çocukların gözlerinde pırıltıya yol açar. Oradaki riskli, cesurca manevralar ve bu sayede aldıkları dünya birinciliği gençlere özgüven tabii ki aşılar.
Şimdi şu başarılara bakalım: Dünyada kendi uçak ve helikopterini üreten 6 ülke var, biri Türkiye. Tiha üreten 4 ülkeden biri, jet motoru teknolojisine sahip 7 ülkeden, Bor Karbür üretebilen 3 ülkeden, kriptolu telefon üretebilen 6 ülkeden biri Türkiye. Baz istasyonu üreten 5 ülkeden, tünel açma makinası üreten 8 ülkeden, ektrikli araç bataryası üretebilen 6 ülkeden, deniz topu üreten 4 ülkeden, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden, hava hava füzesi üretebilen 7 ülkeden, Grafen seri üretimi yapabilen 10 ülkeden biri yine Türkiye.
Fakat bazı kanallarda matem havası, ölüm sessizliği var.